Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Az elérhető legjobb technika (BAT)

Elérhető legjobb technika fogalma

Az elérhető legjobb technika (BAT – Best Available Techniques) összefoglalva azokat a technikákat jelenti, amelyeket a környezetterhelések megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátások határértékének, illetőleg mértékének megállapítása alapjául szolgál.

Az elérhető legjobb technika ennek értelmében:

  • legjobb az, ami a leghatékonyabb a környezet egészének magas szintű védelme érdekében;
  • elérhető az, a melynek fejlesztési szintje lehetővé teszi az érintett ipari ágazatokban történő alkalmazását elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett, figyelembe véve a költségeket és előnyöket, attól függetlenül, hogy a technikát az országban használják-e vagy előállítják-e, amennyiben az üzemeltető számára ésszerű módon hozzáférhető;
  • a technika fogalmába beleértendő az alkalmazott technológia és módszer, amelynek alapján a létesítményt tervezik, építik, karbantartják, üzemeltetik, és működését megszüntetik.

 

Összefoglalóan tehát az elérhető legjobb technika (BAT) mindazon technikákat – beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást – jelenti, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából.

 

BAT Referencia Dokumentumok ( BREF )

Az adott ipari tevékenységeknél alkalmazható elérhető legjobb technika meghatározásánál az Európai IPPC Iroda által közzétett BAT Referencia Dokumentumokban (BREF) foglaltak szolgálnak alapul. A BREF az adott iparág részletes ismertetésén túl kiterjed az alkalmazható kibocsátás-csökkentési eljárásokra és kibocsátások környezeti elemek közötti megoszlására, változására.

Az EU által kiadott BREF dokumentumok ugyanakkor nem tartalmaznak jogilag kötelező érvényű előírásokat, azonban a bennük foglaltakat az engedélyezés során az illetékes hatóságoknak figyelembe kell venni.

Az EU-ban az idáig elkészült és elfogadott BREF dokumentumok a European IPPC Bureau honlapján érhetők el.

 

Elérhető legjobb technika (BAT) meghatározás, elemzés

Már működő üzemek esetén, az elérhető legjobb technika (BAT) meghatározásakor nagyszámú tényezőt kell figyelembe venni annak eldöntéséhez, melyik az a leghatékonyabb technológia, amelyik a környezet védelme szempontjából a legmegfelelőbb. A cél ilyenkor az olyan engedélyezési feltételek meghatározása, melyek a lehető legjobban megközelítik az új üzem létesítésekor alkalmazott előírásokat, figyelembe véve ugyanakkor a költséghatékonyságot és a megvalósíthatóságot is. A mindenkori legalkalmasabb technológia tehát jelentősen függ a helyi sajátosságoktól, az elemzés tárgyát képező üzem sajátosságaitól, gazdasági és természeti környezetétől.

 

A BAT elemzés minden esetben egy alapos felkészültséget, és az adott telephely, technológia részletes ismeretét igénylő feladat. Az Enviroinvest Zrt. szakértői számos technológia és telephely esetében végezték már el annak BAT elemzését, és járultak hozzá az egységes környezethasználati (IPPC) engedély megszerzéséhez. Az Enviroinvest Zrt. vállalja BAT ( elérhető legjobb technika ) elemzések elkészítését az egységes környezethasználati (IPPC) engedély megszerzése érdekében.

 

Amennyiben kérdése van, vagy árajánlatot kérne, forduljon tanácsadóinkhoz!

 

Vissza a környezetvédelmi engedélyezés, engedélyeztetés oldalra