Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

építési tervdokumentáció környezetvédelmi tervfejezet

Építési tervdokumentáció környezetvédelmi tervfejezet elkészítése

 

Az egyes építéshatósági engedélyezések (pl. építési, használatbavételi, rendeltetés-változtatási, fennmaradási engedélyek) során, valamint működési engedélyek kérelmezésekor a benyújtandó dokumentációnak számos tervfejezetet kell tartalmaznia, így például környezetvédelmi tervfejezet csatolása is szükséges.

A környezetvédelmi tervfejezet részletesen tárgyalja az engedélyezendő létesítménynek, tevékenységnek a környezet állapotára várhatóan gyakorolt hatásait a környezetvédelem minden területén (pl. hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, zaj- és rezgésvédelem, víz- és talajvédelem, védett természeti értékek, stb.). A tervfejezetet mindig az építési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódik.

 

Építési tervdokumentáció környezetvédelmi tervfejezet jogi háttere

 

Környezetvédelmi tervfejezet elkészítését, környezetvédelmi végzettségű szakemberek végezhetik, pontosabban azok akik rendelkeznek Környezetvédelmi célú építmény-tervezési szakterületre (KB) szakértői jogosultsággal (266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet).

Az építési engedélyezési eljárások (pl. építési, használatbavételi, rendeltetés-változtatási, fennmaradási engedélyek) bizonyos eseteiben a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, mint szakhatóság működik közre. A benyújtott építési engedélyezési dokumentációval egyidejűleg benyújtott környezetvédelmi tervfejezet alapján adja ki szakhatósági állásfoglalását.

Sok esetben akár hónapokat is elhúzódhat egy építési engedélyezési eljárás, vagy akár meg is hiúsulhat a beruházás (projekt), mert a tervdokumentációk hatósághoz történő benyújtását követően derül ki, hogy a tervezett létesítmény, ill. tevékenység a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, így környezeti hatásvizsgálati és/vagy egységes környezethasználati engedélyezési eljárást is le kell folytatni. Ezen probléma megjelenése csak jelentősebb környezeti kockázatot jelentő technológiák alkalmazása, nagyobb létesítmények megvalósítása során várható de kisebb fejlesztés esetében is tud gondot okozni a környezetvédelmi szempontok hatósági érvényesítése. Amely során az engedélyezési eljárás a környezetvédelmi tervfejezet benyújtásáig nem folytatódik, amely akár több hetes vagy hónapos csúszást is jelenthet.

 

Építési tervdokumentáció környezetvédelmi tervfejezet előkészítése

 

A kellemetlenségek elkerülhetők, ha már a terv előkészítési vagy az építési feladat tervezési szakaszában környezetvédelmi szakértő céget von be a beruházó, vagy a tervező. Így már a tervezési folyamatok kezdetén lehetőség van megfelelően vizsgálni és kezelni a projekt várható környezeti hatásait, és az ebből fakadóan várható engedélyeztetési feladatokat.

Az építési tervdokumentáció mellé egy megfelelően elkészített környezetvédelmi tervfejezet, vagy egy időben elindított előzetes vizsgálati, környezeti hatásvizsgálati eljárás jelentősen rövidíthet az engedélyetetés jelentős időtartamán. Még a kezdeti szakaszban meghozott megfelelő stratégiai döntések jelentősen csökkenthetik az engedélyezés, a beruházás, vagy a későbbi üzemeltetés költségeit.

Cégünknél megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkező szakembereink vállalják az építési tervdokumentáció környezetvédelmi tervfejezetek elkészítését, a helyszíni és hatósági egyeztetések lebonyolítását.

 

Vissza a Környezetvédelmi feladatok oldalra