Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Eutrofizáció jelentése, kezelése

Eutrofizáció

 Az eutrofizáció (tápanyagok feldúsulása következtében az elsődleges termelő szervezetek elszaporodása) a természetes tavak és szinte valamennyi mesterséges állóvíz esetében megjelenő természetes folyamat, mely az állóvíz esetében alkalmazott hasznosítási formát jelentősen befolyásolhatja, adott esetben el is lehetetleníti.

 

Eutrofizáció folyamata

Az eutrofizáció során a többlet tápanyagokkal terhelt állóvíz növényi szervezetei túlzottan elszaporodnak. A tavak fitoplankton tartalma jelentősen megnő, elszaporodnak az állóvíz gyökerező hínár és mocsári jellegű növényei.

A tavak növényzetének elszaporodásával arányosan csökken az állóvíz mélyebb rétegeibe jutó napfény mennyisége, ami a növényi szervezetek pusztulását idézi elő. Az elhalt növényi sejteket (fitoplanktonokat) a tavakban élő baktériumok fogyasztják el, ami az állóvíz oxigén tartalmának csökkenéséhez vezet.

A tavak oxigén tartalmának csökkenése a halállomány pusztulásához vezet.

További problémát jelent, hogy az eutrofizációt okozó többlet tápanyagot olyan fitoplanktonok is felhasználják, melyet anyagcseréjük során az összetettebb szervezetekre toxikus végterméket állítanak elő. Ez szintén növeli az állóvíz halállományának pusztulását.

Az eutrofizáció folyamatát okozó növényi tápanyagokon főleg az ortofoszfátot és a különböző nitrogénformákat értjük, mint a nitrit, nitrát, ammónium. Ezek a tavakba jutó szennyező anyagok jellemzően antropogén forrásból származnak (műtrágyázás, szennyvíz kibocsátás, stb.), kisebb hányaduk eredhet természetes forrásokból.

 

Kidolgozott eljárásokkal rendelkezünk tavak eutrofizálódási folyamatainak ( eutrofizáció ) lassítására.Eutrofizáció lassítása

 

Az ENVIROINVEST Zrt. kidolgozott eljárásokkal rendelkezik természetes és mesterséges tavak eutrofizálódási folyamatainak lassítására. Az eutrofizáció lassítására fizikai, kémiai és biológiai módszereket, illetve ezek kombinációját is alkalmazzuk, mindig az adott helyszín és környezet függvényében. Fontos tényező, hogy a kezelések során nem kell a fenéküledéket eltávolítani, így jelentős idő és költség megtakarítást lehet elérni.

Az eutrofizáció megelőzését beavatkozás nélkül természetvédelmi előírások betartásával, foszfortartalmú mosóporok használatának csökkentésével lehet elérni. 

 

Vissza a Környezetvédelmi feladatok oldalra