Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Elektromos áram szennyvízből

2012.03.03.Szennyvízből elektromos áramot előállító szerkezet prototípusát készítették el amerikai kutatók.

A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei szerint az eszköz egyúttal meg is tisztítja a vizet - olvasható a BBC hírportálján.

Holland tudósok már néhány éve hasonló kísérleteket folytatnak az ország tengerpartjánál, ahol az édes víz találkozik a sóssal. A fordított elektrodialízisen (RED) alapuló eljárásban egyfajta sóakkumulátor jön létre: a sós és az édes vizet membránok által elválasztott váltakozó kamrába helyezik, és elektrokémiai töltést hoznak létre. Egy norvég cég szintén az édes és a sós víz elvén működő, hasonló technológia megvalósításán dolgozik.

A amerikai kutatók szerint a RED technológia sok problémát rejt magában, mert nagyszámú membránt kell alkalmazni, és az erőművet a tengerbe kell süllyeszteni. Úgy vélik, hogy a membránok számát csökkenteni, a teljesítményt növelni lehet mikrobás üzemanyagcellák (MFCs) kiegészítő használatával.

Az MFCs segítségével a szennyvízben lévő szerves anyagok lebontásával villanyáramot hoznak létre. A prototípusban ammónium bikarbonát helyettesíti a sós vizet, és így a tengerektől távoli területeken is üzemeltethető. Ez a technológiai megoldás a helyi ipar hulladék hőjét használja fel.

Az amerikai egyetem kutatói úgy vélik, hogy az eljárás alkalmas lesz a fejlődő országok ivóvíz és elektromos áram gondjainak leküzdésére.

forrás: MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre