Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Véleményezhető a Nemzeti Vidékstratégia környezeti értékelése

2012.03.02.Március 31-ig véleményezhető a Nemzeti Vidékstratégia környezeti értékelési dokumentuma - közölte csütörtökön a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

A Nemzeti Vidékstratégiához a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megbízásából stratégiai környezeti vizsgálat készül, aminek véleményezésére a kidolgozó lehetőséget biztosít a széles nyilvánosságnak - ismerteti közleményében az MTVSZ.

A VM a környezeti vizsgálat kidolgozását és a folyamat lefolytatását független, a stratégiai környezeti vizsgálat témakörében járatos szakértőkre bízta. A vizsgálatot és a szakmai-társadalmi egyeztetés szervezését a Magyar Természetvédők Szövetsége végzi.

Az agrár- és vidékfejlesztési célú tervek széles körű környezeti hatásai indokolják, hogy az agrár- és élelmiszeripari, környezetügyi és vidékfejlesztési kérdéseket integrált módon megközelítő, vidékfejlesztési céllal készülő tervekhez és programokhoz megfelelő környezeti elemzések készüljenek. A stratégia környezeti vonatkozásain túlmenően annak gazdasági és társadalmi vonatkozásai is rendkívül fontosak. A feladat ezért kettős: rámutatni a stratégia környezeti szempontból kedvező hatásaira, valamint feltárni a végrehajtásából eredő esetleges környezeti kockázatokat, illetve azok csökkentését szolgáló javaslatokat - mutat rá a szervezet.

A stratégiai környezeti vizsgálat az MTVSZ szerint további útmutatásul szolgálhat a Nemzeti Vidékstratégia megvalósítását elősegítő tematikus és komplex térségi programok részletes kidolgozásához.

A stratégiai környezeti vizsgálat kidolgozásának folyamatáról a www.mtvsz.hu/skv honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a munkaanyagok letölthető formában is rendelkezésre állnak.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre