Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A Balaton vízszintje a szabályozási tartományon belül van

2012.03.09.A Balaton vízszintje a szabályozási tartományon belül van, de a tóban élő invazív, nem őshonos fajokat alaposabb vizsgálat alá kell vetni - ismertették sajtótájékoztatón az EuLakes program legfrissebb eredményeit pénteken Veszprémben.

Az EuLakes projekt célja a közép-európai tavak fenntartható használatának elősegítése olyan integrált szemlélettel, amely erősíti a részvételt a tervezésben, valamint a tó- és vízgyűjtő gazdálkodásban az éghajlatváltozásra és más környezeti terhelésekre adandó válaszlépések kidolgozása során - mondta el Molnár Gábor, a program egyik magyar résztvevője, a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az EuLakes országos konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

A szakember ismertette, hogy a 2010-ben indult, hároméves, az Európai Unió által 2,9 millió euróval támogatott programban az olasz Garda-tó, a Balaton, a Fertő-tó és a lengyel Charzykowskie-tó vesz részt. A projektet az olasz Garda-tó Közösség vezeti, a Balatoni Integrációs Kft. mellett a Pannon Egyetem a program másik magyar résztvevője. A projekt a klímaváltozásra koncentrál: azt vizsgálja, milyen változok következhetnek be a globális felmelegedés következtében, s ezekre miként lehet felkészülni.

Molnár Gábor elmondta: a Balaton szempontjából a víz mennyisége a legfontosabb kérdés, hiszen a vízügyi igazgatóság legutóbbi jelentése szerint a tó vízkészlete negatív, azon a szinten áll, ahol az emlékezetes 2001-2003-as időszakban, amikor rendkívül alacsony volt a vízállás a Balatonon. A szakember megjegyezte: az alacsony vízállás akkor nem okozott vízminőség-romlást. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a Balaton vízmérlege negatív, a vízszint a szabályozási tartományon belül van.

Kováts Nóra, a Pannon Egyetem docense a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ma kevés szakember kutatja a hazai ökoszisztémába bekerült, megtelepedett és elszaporodott stresszorokat, vagyis azokat a nem őshonos, idegen fajokat, amelyek meg is változtathatják az ökoszisztémát. Ez természetvédelmi, gazdasági, humán egészségügyi gondokat is okozhat.

Kiemelte: tudományos módszerekkel fel kell mérni a jövevény fajokat, megfigyelni tevékenységüket és ha kell, be kell avatkozni.

A szakember elmondta, hogy az Európai Unióban készül egy szabályozás, mely "a szennyező fizet" elvén visszakövetné és szankcionálná azokat, akik felelősek az invazív fajok terjedéséért, hiszen a nem őshonos fajok megjelenése mindig valamilyen emberi tevékenységnek köszönhető.

forrás: MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre