Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A fenntartható vízgazdálkodás és az egészséges ivóvíz fontosságára hívta fel a figyelmet a VM és a BM

2012.03.22.A tiszta és az egészséges ivóvíz fontosságára, vízkincseink védelmére és a fenntartható vízgazdálkodásra hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Víz Világnapján. A Belügyminisztérium és a vidékfejlesztési tárca közös rendezvényén átadták a Vásárhelyi Pál-díjat és a Sajó Elemér-emlékplakettet, valamint miniszteri oklevelekkel ismerték el a vízügyi szakemberek munkáját.

Édesvízkészleteit tekintve Magyarország kiváló helyzetben van, hiszen hazánk rendkívül gazdag felszíni és felszín alatti vizekben – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Víz Világnapján. Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a víz ma már stratégiai fontosságú természeti erőforrás, hiszen kulcsszerepet játszik a biztonságos élelmiszer-előállításban. Ahhoz ugyanis, hogy az adott élelmiszer tápanyagban gazdag és egészséges legyen, kellő mennyiségű és minőségű vízre van szükség. A vidékfejlesztési miniszter kijelentette: a vizet állami eszközökkel is védeni kell. Hozzátette: ebben a társadalom együttműködésére és felelősségérzetére is szükség van: például a víz és a partok megóvásában, tisztaságuk megőrzésében.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió is kiemelten kezeli a fenntartható vízgazdálkodás kérdését, amely a magyar EU elnökség központi témája volt 2011-ben. Ekkor indult útjára az EU Duna Régió Stratégia is, amelyben Magyarország koordinációs feladatokat lát el a vízzel kapcsolatos szakterületeken – tette hozzá a miniszter.

Az egészséges ivóvíz megóvására és az arzénmentesítési program fontosságára hívta fel a figyelmet pohárköszöntőjében Tállai András. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatoktól az uniós források lehívásához szükséges önrészt, és segít az ivóvízminőség-javító program megvalósításában. A program végrehajtása körülbelül 160 milliárd forintba kerül, amelyhez szükség van az uniós forrásokra.  Magyarországon mintegy 840 ezer ember él olyan településen, ahol az ivóvíz arzéntartalma meghaladja  a határértéket, az ország 350 településén arzénes az ivóvíz és további 500 településen van szükség a beavatkozásra.

Az önkormányzati államtitkár – utalva az áradásokra – beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak is bebizonyította: valóban a víz az úr. Hozzátette: meg kellett tanulni becsülni és kezelni a vizet. Tállai András arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország nem csupán ivóvízben, termálvízben is rendkívül gazdag, ez az adottságunk kulcsszerepet játszik a turizmusban. Az önkormányzati államtitkár az ünnepségen külön megköszönte azt az elhivatottságot, amellyel a vízügyi szakemberek a munkájukat végzik.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium közös ünnepségén a vidékfejlesztési minisztertől öten vehettek át Vásárhelyi Pál-díjat, tízen Sajó Elemér-emlékplakettet és 16-an miniszteri elismerő oklevelet. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Pintér Sándor belügyminiszter nevében hat szakembernek adott át miniszteri elismerő oklevelet.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája


« vissza a környezetvédelmi hírekre