Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Lezárult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi vitája

2011.12.09.Lezárult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi vitája, az elhangzott javaslatok, vélemények alapján véglegesített keretstratégia várhatóan 2012 tavaszán kerül a parlament elé.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) Titkársága szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a társadalmi vita másfél hónapja alatt kilenc vidéki városban és három fővárosi fórumon mutatkozott be a keretstratégia első szövegváltozata.

A vita során a fórumok résztvevői - társadalmi szervezetek, egyesületek,  országgyűlési képviselők, szakértők és civilek - egyetértettek a dokumentum fő célkitűzéseivel és irányaival, ugyanakkor javasolták, hogy két fontos témakör hangsúlyosabban jelenjen meg a dokumentumban: vidéken a helyi gazdaságok újjáélesztése, újjászervezése, illetve a helyi természeti értékek megóvása.

A közlemény szerint a keretstratégia számba veszi a nemzeti erőforrásokat, értékeli jelenlegi állapotukat, konkrét célokhoz, intézkedésekhez kötött alternatívákat javasol azok megőrzése, fenntartása és fejlesztése érdekében. Kiemelt feladatként határozza meg az ökológiai adottságokon belüli gazdasági működést, az elmúlt évtizedekben fokozatosan pusztuló humán, társadalmi és gazdasági erőforrások pótlását, fejlesztését, különös tekintettel a jövő nemzedékek védelmére vonatkozó alkotmányos, az új Alaptörvénybe foglalt kötelezettségekre.

A közlemény idézi Bartus Gábort, a keretstratégia kidolgozását irányító NFFT Titkárságának vezetőjét, aki szerint a rövidlátó politikai érdekektől mentes, konstruktív társadalmi vita bontakozott ki a stratégiáról, amelynek nyomán sorsdöntő ügyeinkben végre széles nemzeti konszenzus jöhet létre.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2012 elején tárgyalja meg és fogadja el a stratégiát, amely várhatóan tavasszal kerül az Országgyűlés elé.

A Keretstratégia társadalmi vitára szánt szakmai szövegtervezete innen tölthető le.

forrás: energiakerdes/MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre