Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Az ALTEO vezérigazgatója a széleneregia mellett érvel

2012.04.04.Az évtized végéig a jelenlegi mintegy 330 megawattnyi (MW) hazai szélenergia-termelési kapacitást legalább duplájára emelné ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója, aki szerint a szélenergia hasznosítása hozzájárulhat az alacsonyabb energiaárakhoz is.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben a vezérigazgató kifejtette: a megújuló-energia hasznosítási cselekvési terv (NCST) további 410 MW kapacitás kiépítését irányozza elő. Úgy vélte, hogy a szélenergia az elmúlt időszakban kikerült a fókuszból, pedig ésszerű hasznosítás mellett jóval több az előnye, mint a hátránya. Például hosszabb távon markánsan hozzá tud járulni az energiaár-növekedés tompításához - hangsúlyozta.

Elismerte ugyanakkor, hogy e terület nem bír olyan pozitív externáliákkal, mint a kiemelkedő munkahelyteremtés vagy a hazai beszállítói ipar­ fellendítése. Megemlítette: szakértők körében teljes a konszenzus arról, hogy az NCST-ben nevesített további 410 megawattnyi szélenergia-kapacitás technológiailag minden különösebb gond nélkül beilleszthető a magyar villamosenergia-rendszerbe.

A terület dinamizálásához a legfontosabb teendőnek a Magyar Energia Hivatal (MEH) kapacitástenderének kiírását nevezte, megjegyezve, hogy a jelenleg mintegy 1.800 megawattnyi, a MEH-kvótára váró, csak a tervezőasztalon létező szélenergia-kapacitási beruházás rendelkezik a létesítéshez szükséges – környezetvédelmi, építési, hálózatcsatlakozási – engedélyekkel.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egyszeriben 1800 megawattnyi szélerőmű-kapacitás szabadulna rá a támogatási rendszerre – jegyzi meg a szakember. Egy átlátható és eredményes tender véleménye szerint jelentősen javítaná Magyarország megítélését a hazai és nemzetközi befektetői körökben e területen.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre