Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Megújult a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang

2012.03.30.Átadták a felújított Tapolcai-tavasbarlangot. A fokozottan védett természeti érték átfogó rekonstrukciójához a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – mint vagyonkezelő – 70 millió forint támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A fejlesztést forradalminak, a turizmus szempontjából kiemelt jelentőségűnek nevezte Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Az élettelen természeti értékek, barlangok, források, víznyelők védelmét szolgáló projekt öt különböző természetvédelmi beruházással valósult meg – mondta el a nemzeti park igazgatója. Puskás Zoltán hozzátette: a munkák tavaly ősszel kezdődtek, a fejlesztés összesen nettó 128 millió forintba került, ebből 70 millió forintot a védett barlang régóta esedékes felújítására fordítottak.

A beruházás keretében egyebek mellett kicserélték a teljes világítási rendszert. Az új, korszerű LED-es lámpák 70-80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak. A több mint három kilométer hosszú tapolcai barlangban emellett megszüntették az omlásveszélyes részeket, a turisták számára megközelíthető 300 méteres szakaszon felszámolták a korábban felhalmozott kőzettörmeléket, és több helyen kiszélesítették a csónakázó körjárat útvonalát.
A 128 millió forintból fennmaradó összeget a nemzeti park a Káli-medence kőtengereinek tisztítására, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang és a balatonfüredi Lóczi-barlang természetvédelmi rekonstrukciójára fordította. Puskás Zoltán hangsúlyozta: a magyar állami természetvédelem számára még soha nem állt rendelkezésre ennyi pénz a földtani értékek védelmére. Az igazgató beszélt arról is, hogy a nemzeti park a tavasbarlanghoz kapcsolódóan, turisztikai pályázattal egy modern, interaktív fogadóépület megépítését tervezi Tapolcán.

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a Tapolcai-tavasbarlang száz évvel korábbi megnyitásakor az egyetlen villanyvilágítással rendelkező magyarországi barlang volt. Rácz András úgy fogalmazott: a mai fejlesztés hasonlóan forradalminak számít a nemzeti kincs történetében. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a védett természeti érték a város és az idegenforgalom számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű. A 15 méter mélyen a város alatt húzódó többtermes barlangnak évente több mint 110 ezer látogatója van.

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

« vissza a környezetvédelmi hírekre