Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Helyet cserél a parkolósáv és a kerékpársáv az Andrássy úton

2012.04.15.Hétfőn indul a budapesti Andrássy úton az a forgalmi rend átalakítás, amelynek során "helyet cserél" a parkolósáv és a kerékpársáv az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

Az intézkedés célja a forgalombiztonság és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása. Az április 16-án, hétfőn induló munkálatokat több szakaszban végzi és várhatóan május 13-án, vasárnap fejezi be a BKK.

A közlemény szerint a kerékpársáv jelenlegi kialakítása sok jogos kritikát kapott mind az autósok, mind a kerékpárosok részéről.

Az új forgalmi rend célja, hogy a jobbra kanyarodó autók és biciklisek többé ne veszélyeztessék egymást, továbbá a kerékpáros közlekedést ne akadályozzák parkoló vagy rakodó autók, ne kerüljön kuka rendszeresen a kerékpársávra és a parkoló autókból kiszállók is nagyobb biztonságban legyenek.

A kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi biztonsági sáv kerül, hogy a váratlanul kinyíló ajtók ne okozzanak balesetet.

Az önálló jobbra kanyarodó sávval ellátott kereszteződésekben a kerékpársáv a jobbra kanyarodó és az egyenes forgalmi sáv közé kerül, így a jobbra kanyarodó autók először a besorolási szabályok szerint keresztezik a kerékpársávot, és csak utána kanyarodnak jobbra. Változik a lámpák beállítása is. Ma több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművek felváltva kapnak zöld jelzést. Ez a működési elv megszűnik, ezentúl az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, és megszűnnek az önálló kerékpáros jelzőlámpák.

A teljes szakaszon új aszfaltot kap a parkolósáv és a kerékpársáv, és az utóbbit piros színnel is kiemelik. A piros színű bevonat a forgalombiztonságot szolgálja, számos európai példa alapján, alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi.

A beruházás első szakaszában, április 16-tól 22-ig az Oktogon és a Nagymező utca között az Erzsébet tér irányában, a második szakaszban, április 23-tól 29-ig a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, szintén az Erzsébet tér irányában zajlanak a munkák.

A harmadik fázisban, május 2-ától 7-éig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Nagymező utca között, míg a negyedik fázisban, május 8-tól 13-ig a Nagymező utca és az Oktogon között a Hősök tere irányában dolgoznak majd a BKK Közút munkatársai.

Az érintett szakaszokon tilos lesz a parkolás a munkavégzés idején. A kivitelezési munkákat a BKK Közút saját kapacitásaival végzi el.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre