Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Újabb százezer kínainak kell elhagynia otthonát a Három Szoros víztározó miatt

2012.04.19.Kínaiak tízezreinek áttelepítése várható a következő években a Jangce folyó Három Szoros víztározó térségében, mivel a vízszint emelkedése földcsuszamlások, omlások sorát idézi elő - közölte egy minisztériumi tisztségviselő a kínai központi rádiónak nyilatkozva.

A következő 3-5 évben csaknem százezer embernek kell elhagynia az otthonát biztonsági okokból - jegyezte meg a rádiónak Liu Jüan (Liu Yuan), a föld és erőforrások minisztériumának munkatársa. Mint mondta, a földcsuszamlások nem ritkák a vízerőművek működésének különösen a kezdeti szakaszaiban, amire számos nemzetközi példa van.

Hozzátette, jelenleg 5386 veszélyesnek ítélt pontot, területet figyelnek folyamatosan, s a tározó körül eddig több száz természeti károsodást regisztráltak. Ugyanakkor az elmúlt kilenc évben természeti csapások az érintett régióban nem oltottak ki emberéletet.

A legfrissebb közlés szerint a Hupej (Hubei) tartományi Tungpa (Dongba) megyéből még az idén körülbelül 20 ezer embernek - a megyei lakosság egyötödének - kell elhagynia eddigi lakhelyét. A költöztetés előkészítésére és végrehajtására helyben külön irányító központot hoztak létre.

Ennek illetékese a China Daily című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a költöztetésre 550 millió jüant (19,7 milliárd forint) különítettek el. A lap összeállításából kiderül, az embereket a Jangce folyó túloldalán új házakba kötöztetik, de a kialakítás alatt lévő település infrastruktúrája még hiányos.

A világ legnagyobb vízi erőművének szomszédságából eddig közel 1,4 millió embert költöztettek el, s 2010-től, amióta a tározóban a vízszint elérte a maximális szintet, a földcsuszamlások és egyéb kőzetomlások, talajsüppedések száma 70 százalékkal megemelkedett.

A víztározó megépítése előtt, közben és azt követően is szakemberek, geológusok, mérnökök, vízügyesek és környezetvédők sokat vitáztak, vitáznak annak előnyeiről és hátrányairól. A gáttal - a Jangce vízszintjének szabályozásával - évszázadok árvizeinek akartak megálljt parancsolni, amivel egy időben az erőmű által termelt áram az egyre nagyobb energiaigényű ipari termelést szolgálja.

Az aggódók azonban már előre jelezték: a duzzasztással, a víz mennyiségének növelésével nő a természeti katasztrófák - köztük a földrengés - veszélye, s más környezetkárosító hatással is kell számolni. Egyes környezetvédők szerint a Jangce folyó felső szakaszán található húsz gát földrengésveszélynek van kitéve.

A kínai kormány már korábban kénytelen volt megállapítani, hogy a Három Szoros beruházás sürgősen megoldandó problémákat idézett elő, amelyek között van a lakosság zökkenőmentes átköltöztetése, a környezetvédelem és a geológiai katasztrófa-megelőzés. Megfigyelők úgy értékelik, hogy a vízerőmű megépítésekor nem jártak el kellő alapossággal, a döntéshozók utólag szembesültek a nem várt következményekkel.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre