Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A környezetbarát megoldásokat népszerűsítette a vidékfejlesztési tárca a Föld Napján

2012.04.21.A fenntarthatóság jegyében a kormányzat törekszik olyan helyzetbe hozni az embereket, illetve a vállalkozásokat, hogy a környezetbarát megoldásokat választhassák - mondta Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Föld napi központi rendezvényén szombaton Budapesten az MTI-nek.

Ehhez elengedhetetlen a "zöld kormányzás", tehát hogy az állam egyebek mellett a törvényekkel, az adópolitikával, a közbeszerzés vagy a közlekedés szabályozásával a környezetbarát megoldásokat ösztönözze - tette hozzá a VM környezetügyért felelős államtitkára.

Környezetünk védelmére, erőforrásaink megóvására, a hulladékgazdálkodásra, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságára hívta fel a figyelmet Föld Napi rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az esemény kapcsán elmondta: a háztartások akkor képesek hatékonyan alkalmazni a helyes megoldásokat a mindennapi életben, ha a család összes tagja magáénak vallja a környezetbarát elveket. Éppen azért szervezett a minisztérium családi programot, mert rendkívül fontosnak tartjuk, hogy szülők és gyerekek együtt vegyenek részt az eseményen, közösen sajátítsák el az elveket és a módszereket.

Egész napos rendezvénnyel ünnepli a Föld Napját a Vidékfejlesztési Minisztérium a Kossuth téren, a Parlament előtt. A családi napon szakmai és szórakoztató programok várják az érdeklődőket. A gyerekek például megnézhették a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kukás- és locsolóautóját, a MÁV vonatbemutatóját, és elektromos autót is láthattak az érdeklődők. A magyarországi nemzeti parkok a rendezvényen bemutatták gazdag természeti kincseiket, programkínálatukat. A látogatók hasznos hulladékhasznosítási tanácsokat kaphatnak, illetve bioélelmiszer kiállítás- és vásár is várta a családi napra érkezőket.

Választóvonalhoz érkeztünk, ha azonnal nem fordítjuk vissza a bolygó tönkretételére irányuló folyamatokat, akkor nem tudunk mit örökül hagyni az utánunk következő generációknak – fogalmazott megnyitó beszédében Szőcs Géza. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára egy, a zöld városokat tömörítő szövetség létrehozásának fontosságáról beszélt. A szervezetbe olyan települések kerülhetnének be, ahol a levegő-és zajszennyezés nem éri el a határértéket, jelentős mértékű a megújuló energia használata és a zöldfelület nagysága.

Szőcs Géza beszédében hangsúlyozta, hogy az emberiség az ipari forradalom óta olyan rombolást végzett a Föld bioszférájában, ami felér egy közepes aszteroida pusztításával. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az alapvető megoldásoknak a fejekben kell megszületni, a kis döntéseknek pedig az egész bolygót átfogó cselekvésig kell fejlődniük.

Nem csak a pusztításnak, a környezet védelmének is számos módja van - erre az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője hívta fel a figyelmet. Vámosi Oszkár hozzátette: mielőtt cselekszünk, mindig érdemes mérlegelni: az adott tevékenységnek van-e a legkörnyezetkímélőbb, legkevésbé szennyező, a természetet a legkevésbé rongáló hatása.

A hulladékgazdálkodás szerves része a környezetvédelemnek – jelentette ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója. Klug Lajos a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a gyerekek figyelmét, tapasztalata szerint ugyanis ez a korosztály a legfogékonyabb a környezetbarát megoldások, a hulladék elkülönített gyűjtése iránt. Hozzátette: az egyik legfontosabb feladata, hogy a környezettudatos nevelés minél előbb, már általános iskolás korban elkezdődjön.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Föld Napi rendezvényén a hiúzok védelmében megállapodást írt alá az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a WWF Magyarország. A hiúz őshonos állatnak számít Magyarországon. Egy ideig úgy tűnt, hogy a macskaféle kipusztult, a 80-as években azonban néhány példány visszatért. Jelenleg a ragadozó egy tízfős populációja él az Északi-középhegységben.

Az első Föld Napját 1970. április 22-én egy amerikai egyetemista kezdeményezésére rendezték meg az Egyesült Államokban. Már akkor több millió ember állt ki a környezetvédelem mellett. A természeti kincseink és bolygónk sokszínű élővilágának megóvása, a klímaváltozás káros hatásainak csökkentése, a környezetszennyezések megállítása érdekében a kezdeményezés húsz évvel később már világmozgalommá nőtte ki magát. Magyarország az elsők között, 1990-ben csatlakozott a felhíváshoz, azóta ünnepeljük minden év április 22-én a Föld Napját országszerte.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az idei Föld Napján a hulladékgazdálkodás kérdését állítja a középpontba. Összhangban az Európai Unió elvárásaival ugyanis jelentősen növelni kell Magyarországon a hulladék begyűjtésének és az újrahasznosítás arányát, ami jelenleg mindössze 4 és 10 százalék közé tehető a szükséges 40-60 százalék helyett. Komoly előrelépést jelent ezen a téren az új hulladéktörvény, amit szeptemberben fogadhat el az Országgyűlés. Szintén a hulladékképződés csökkentése és az újrahasznosítás növelése a célja a január 1-jén bevezetett új  termékdíj-szabályozásnak, amely a környezetkímélő termékek, csomagolások elterjedését segíti.

A minisztérium Föld napi rendezvényén hulladékgazdálkodás mellett fontos szerepet kapnak az ENSZ „Rio+20” Fenntartható Fejlődés Konferenciájának központi témái is. Ilyen például a zöldgazdaság területe vagy zöldkormányzás kérdése, amely megmutatja: hogyan lehet a környezetvédelem ügyét összekapcsolni más közpolitikai területtel, például gazdaság- vagy energiapolitikával.  Az idei rendezvény arra is felhívja a figyelmet, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a vízgazdálkodásra.

A Föld Napja alkalmából Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nemrég kitüntetéseket adott át.  A tárcavezető Pro Natura díjjal, Pro Natura Emlékplakettel és miniszteri oklevéllel ismerte el a környezet- és természetvédelem terén maradandót alkotó szakemberek munkáját.

forrás: VM Sajtóiroda/MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre