Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Motoros siklóernyővel berepült egy Greenpeace-aktivista egy franciaországi atomerőmű területére

2012.05.02.Motoros siklóernyővel körberepülte egy Greenpeace-aktivista szerdán a Franciaország középső részén található bugey-i atomerőművet, füstbombát helyezett el az egyik reaktor tetején, majd a létesítmény területén landolt, ahol azonnal őrizetbe vették - közölte a helyi csendőrség. Néhány órával később egy másik atomerőmű, a civaux-i létesítmény területére is behatolt egy személy.

A magát "költő-hegymászónak" nevező Hervé Couasnon arról ismert, hogy 2002-ben Jean-Pierre Raffarin akkori miniszterelnökhöz a nemzetgyűlés pulpitusán lépett oda. Ezúttal a civaux-i atomerőmű biztonsági szolgálatát játszotta ki, amíg az egy teherszállító gépkocsival volt elfoglalva - közölte a csendőrség. A férfi ezt követően a létesítmény területéről telefonált az AFP hírügynökségnek és tudatta, hogy elbújt egy bokorban. Azt állította, hogy az akcióval arra szerette volna felhívni a szerda esti tv-vita előtt az elnökjelöltek figyelmét, hogy "a franciáknak elegük van abból a társadalomból, amelyben élnek".

Néhány órával korábban egy Greenpeace-aktivistának sikerült egy atomerőműbe egy motoros siklóernyővel bejutnia. A csendőrség azt közölte, hogy szerda reggel a pilótát "azonnal észrevették és előállították" egy másik aktivistával együtt, aki a létesítményen kívül tartózkodott. A második személy a hatóságok feltételezése szerint kívülről irányította a siklóernyőt vezető társát.

A környezetvédő szervezet szerint a reggeli akció célja az volt, hogy a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulója és az elnökjelöltek szerda esti tv-vitája előtt felhívják a figyelmet a nukleáris katasztrófa kockázatára. "Egy külső támadást, egy repülőgép lezuhanását akartunk illusztrálni. Hogy a jelöltek tudomásul vegyék: biztonságos atomenergia nem létezik" - közölték a Greenpeace képviselői.

Yannick Rousselet, a Greenpeace egyik franciaországi vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy az elnökválasztási kampánynak egyáltalán nem témája a nukleáris biztonság problémája. A szervezet emlékeztetett: miután a hatóságok nem tartják valószínűnek, hogy egy utasszállító repülőgép atomerőműre zuhanhat, annak kockázatát nem vették figyelembe a franciaországi létesítmények építésekor.

Az atomerőműveket működtető Electricité de France (EDF) szerint a létesítmény biztonsága egy pillanatig nem volt veszélyben az akció miatt. Az EDF jelezte, hogy 2011 végén megerősített minden biztonsági intézkedést annak érdekében, hogy bármilyen behatolást azonnal érzékelni tudjon. Tavaly decemberben ugyanis ugyanazon a napon négy atomerőműnél szerveztek "behatolási akciókat" Greenpeace-aktivisták hasonló, figyelemfelkeltő céllal. Két helyen sikerült is bejutniuk az erőművek területére. Aznap a kormány elrendelte valamennyi francia nukleáris létesítmény "alapos átkutatását", majd biztonsági megerősítését.

A nukleáris energia jövőjét illetően, amely jelenleg Franciaország energiaellátásának közel nyolcvan százalékát biztosítja, megoszlanak az elnökjelöltek álláspontjai. Francois Hollande szocialista jelölt 2025-ig ötven százalékra csökkentené az arányt. Egy régebbi, a fessenheimi atomerőművet be is záratná, szemben Nicolas Sarkozy konzervatív elnökkel, aki megőrizné a nukleáris energia jelenlegi arányát az energiaellátásban, mert az szerinte "Franciaország energetikai függetlenségének" záloga.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre