Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

VM: 250 Natura 2000 területhez készül fenntartási terv

2012.05.04.A Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának támogatásával közel kétszázötven Natura 2000 területre készülhet fenntartási terv - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.

A kormányzati portálon közzétett információ szerint a költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok ez év július 15. és augusztus 15. között igényelhetnek forrást az új pályázat csaknem 550 millió forintos keretéből. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani.

A Natura 2000 területeket, amelyek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei, a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelme érdekében jelölték ki. Ezeken a területeken össze kell hangolni a gazdálkodást a természetvédelmi célkitűzésekkel. A fenntartási terv a Natura 2000 területen élő állat- és növényfajok védelmével és a terület céljaival összhangban fogalmaz meg ajánlásokat.

Magyarországon a Natura 2000 területek jelentős része mezőgazdasági hasznosítású. A fenntartási tervek segítik a gazdálkodókat, hogy megismerjék a terület természeti értékeit, a környezetvédelmi célokat és a gazdálkodási és területhasználati irányelveket. A kapott forrást például a területek felmérésére, szakértők bevonására, tájékoztató anyagok kiadására lehet felhasználni. Magyarországon több mint ötszáz Natura 2000 terület van, ezek nagy részére már készült fenntartási, kezelési terv.

A támogatás feltétele a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrejött szakmai bizottság javaslata. A bizottsághoz a projekt- és a kommunikációs tervet, illetve a szakmai hozzáértést igazoló referenciát kell benyújtani június 1-15. között. A testület a beadási határidő lejárta után 30 napon belül értesíti a jelentkezőt a javaslatról.

A VM környezetügyért, illetve a vidékfejlesztésért felelős államtitkárságai május 9-én szakmai tájékoztató napot rendeznek a pályázóknak a Vidékfejlesztési Minisztériumban - olvasható a kormany.hu-n.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre