Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Befejezte küldetését a Föld-figyelő műhold

2012.05.10.Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy befejezte küldetését Envisat nevű műholdja, amellyel tíz év szolgálat után április 9-én szakadt meg a kapcsolat. A műhold 70 ország négyezer környezetkutató programját segítette adatokkal.

Azóta az ESA folyamatosan próbálta helyreállítani a kommunikációt, sikertelenül. Az első feltételezések között felmerült, hogy a műhold egy másik, hasonló pályán keringő űreszközzel ütközött. Az Envisatot a kommunikáció leállása óta többször is lefényképezték, de sem az általános, sem a radarteleszkóp felvételein nem látszik sérülés vagy egyéb olyan jel, amiből következtetni lehetne a hiba okára.

Az Envisat műholdat 2002 márciusában bocsátották fel. Európa legnagyobb, 8,2 tonnás, 10,5 méteres környezetkutató műholdjának küldetését öt évre tervezték, tíz korszerű mérőberendezésével folyamatosan adatokat gyűjtött az ózonréteget károsító gázokról, a levegő általános felmelegedéséről, az óceánok térségéről, a északi- és déli-sarki jégolvadásról, a trópusi esőerdők környezetéről. Ez volt az első műhold, amely a világ valamennyi térségére kiterjedő kiotói egyezmény betartásának ellenőrzésében is részt vett.

Tíz év alatt több mint ötvenezerszer kerülte meg a Földet, 2,25 milliárd kilométert tett meg. Az Envisat működése már kétszeresen meghaladta tervezett élettartamát, nyugdíjazása már régen esedékes volt – közölte tegnap az űrügynökség, hozzátéve, hogy még próbálkoznak a kapcsolat újrafelvételén, de nem sok reményt fűznek sikerességéhez.

A műhold 70 ország négyezer környezetkutató programját segítette adatokkal. Legutóbb az Antarktisz-félsziget egyik legnagyobb selfjegének drasztikus csökkenését mutatták ki felvételei alapján a szakemberek, de a műhold a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kapcsán is szolgáltatott értékes adatokat. Az ESA jövőre tervezi a Sentinel nevű újgenerációs környezetkutató műholdak felbocsátását.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre