Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Új adatokkal bővült a szennyezés-kibocsátási nyilvántartás

2012.05.09.Ipari üzemek szennyezőanyag-kibocsátási, valamint hulladékelszállítási adatait teszi közzé a vidékfejlesztési tárca a magyar PRTR honlapon. A minisztérium kiemelten fontosnak tartja, hogy a környezeti adatokat a nyilvánosság megismerje, ezekhez az információkhoz bárki hozzáférhessen.

Az Európai Unió 2006-ban határozott a szennyezőanyag kibocsátási és –szállítási nyilvántartás (E-PRTR - European Pollutant Release and Transfer Register) létrehozásáról, a tagállamoknak évente egyszer kötelező adatokat közölni. Magyarország idén már negyedik alkalommal teljesíti ezt a kötelezettségét az Európai Bizottság felé.

A jelentés 655 hazai ipari és mezőgazdasági üzem 2010-es szennyezőanyag-kibocsátási, valamint hulladékelszállítási adatait tartalmazza. A nyilvántartás 65 féle ipari tevékenységről és összesen 91 szennyezőanyagról ad átfogó képet. A jelentés gyakorlatilag Magyarország legfontosabb ipari és mezőgazdasági eredetű környezetterheléséről szóló leltára.

Az Európai Unió elvárásaival és az Aarhusi Egyezmény előírásaival összhangban Magyarország maradéktalanul teljesíti a környezeti adatok közzétételére vonatkozó kötelezettségeit. Az információk nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetők, segítségükkel a közvélemény aktívan részt vehet a környezetvédelemmel kapcsolatos döntési folyamatokban. Ezáltal a társadalom környezettudatossága növekszik, a szennyezés mértéke pedig csökkenhet.

A 2010-es E-PRTR jelentés adatai megtekinthetők az Európai Unió (prtr.ec.europa.eu/) honlapján (a korábbi évek adataival együtt), valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium saját PRTR honlapján (prtr.kvvm.hu).

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

« vissza a környezetvédelmi hírekre