Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Zöldövezet program: már budapesti társasházak is pályázhatnak

2012.05.21.Budapesti társasházak közösségei is pályázhatnak ezentúl a Zöldövezet elnevezésű programra, amely hat éve segíti a civil kezdeményezéseket, hogy környezetüket közösségi akció keretében szebbé és zöldebbé alakítsák.

Budapesti társasházak közösségei is pályázhatnak ezentúl a MOL és az Ökotárs közös környezetvédelmi programjára. Eddig főként vidéki kisközösségek indultak a pályázaton, az idén bevezetésre került új kategória azonban a fővárosi társasházak lakóinak is lehetőséget ad arra, hogy belső udvaraik kizöldülhessenek - áll a program közleményében.

A hat éve futó program során, 35 ezer önkéntes részvételével, a nyertes szervezetek közel 50 ezer növényt ültettek el, amelyek legnagyobb része őshonos fa, cserje vagy (évelő) virág. A kezdeményezés Magyarországon kívül sikeresen működik Szlovákiában és Romániában is.

A pályázat mellett díjat is osztanak: a Zöld Övezet díjat az a pályázó nyeri, aki a leghatékonyabban a leginkább környezetbarát módszerekkel és a legsikeresebb közösségi esemény keretében a legszebb zöldfelületet hozta létre. Idén az elismerést és a vele járó 500 ezer forintot az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület nyerte.

A Zöldövezet pályázat két körben zajlik. Először a pályázók benyújtják ötleteiket, amelyben bemutatják a kiszemelt területet és átalakítási elképzeléseiket, illetve a megvalósításhoz a közösség bevonásának tervét. Ennek kedvező elbírálását követően a helyi közösséggel, az érintettekkel közösen dolgozhatják ki a pályázók a végleges parkosítási terveket, amelynek legalább 1500 négyzetméter zöldfelület (közpark, pihenőpark, játszótér, iskolapark) kialakítását, megújítását kell célul kitűznie. A fővárosi társasházak belső udvaraira az 1500 négyzetméteres elvárás nem vonatkozik. További kikötés, hogy őshonos növényeket ültessenek, a kivitelezés környezetbarát módon történjen, illetve a parkosításra, ültetésre közösségi akció keretében kerüljön sor, amelyben a település lakossága a civil szervezetekkel, és lehetőség szerint a helyi vállalkozókkal együtt vesz részt.

Pályázatokat benyújtani az első fordulóban 2012. július 9-ig lehet, a zoldovezet.okotars.hu oldalon található online kitölthető űrlap segítségével.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre