Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Környezeti hatásvizsgálati irányelv: néhány hónapon belül kész a magyar szabályozás

2012.06.21.A magyar kormány minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy pótolja az Európai Bizottság által kifogásolt hiányosságokat a környezeti hatásvizsgálati irányelv átültetésével kapcsolatban, a szabályozás néhány hónapon belül megszületik - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményében a minisztérium emlékeztet: az Európai Bizottság üdvözölte a magyarországi szabályozásban történt módosításokat, mindössze négy projekt kategóriát kifogásol a 150-ből. Ezek a fosszilis tüzelőanyagok felszíni tárolásával, a vegyi termékek tárolásával, városfejlesztési projektekkel (parkolóhely, bevásárlóközpont), valamint a projektek bővítésével kapcsolatosak.

A közlemény megjegyzi: azt a Bizottság is elismeri indoklásában, hogy a magyar szabályozásban végrehajtott módosításokkal Magyarország jelentős lépést tett annak érdekében, hogy megfeleljen az uniós irányelvnek.

Az Európai Bizottság 2009. május 15-én küldött először felszólító levelet Magyarországnak, amelyben felhívta a figyelmet a környezeti hatásvizsgálati irányelv átültetésével kapcsolatos hiányosságokra. Ezt követően 2010. január 29-én – szintén a szocialista kormány időszaka alatt – ugyanebben a témában kiegészítő felszólító levelet küldtek, amiben kiterjesztették a jogsértési eljárás hatályát.

Az új kormány megalakulása után Magyarország és az EU Bizottsága számos alkalommal és formában egyeztetett egymással, és a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendeletet többször is módosította. Tavaly szeptember 15-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely jelentősen változtatott a jogszabály hatálya alá eső projektek kiválasztási küszöbértékein, kritériumain, valamint új elemet vezetett be a vizsgálati eljárásban. Egy 2012. január 7-étől hatályos jogszabályban pedig további küszöbértékeket csökkentett Magyarország, ezzel is eleget téve a Bizottság újabb kéréseinek - idézi fel a közlemény.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre