Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Az ombudsman a zajvédelem újraszabályozását javasolja

2012.06.26.Az alapvető jogok biztosa a zajvédelem újraszabályozását szorgalmazza, javaslatait a vidékfejlesztési miniszternek is elküldte, aki a javaslatok többségét nem támogatta.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Máté vizsgálatában megállapította: a hatályos jogszabályok nem szolgálják megfelelően a káros környezeti hatások elleni hatékony fellépést. Az ombudsman emiatt azt kérte, hogy teljesen és koncepcionálisan vizsgálják felül a jogszabályi környezetet.

Azt írták: a javaslatok között szerepel a környezetvédelemi kerettörvény módosítása, a településrendezési eljárások hatékonyabb szabályozása, a zajkibocsátással járó létesítmények kötelező próbaüzeme, az építési, kereskedelmi, ipari tevékenységek bejelentési kötelezettsége helyett az előzetes engedélyezési eljárás ismételt bevezetése. Az ombudsman a zaj elleni védelem teljes szankcionálási rendszerének megújítását is szorgalmazta, beleértve a szabadidős és üzemi zajforrásokra vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát, valamint a közlekedési eredetű zajterhelés kezelésének teljes újragondolását.

A közlés szerint a szabályozás mielőbbi megújítását szorgalmazó jelentést, és javaslatait az alapvető jogok biztosa a vidékfejlesztési miniszternek is elküldte, és bár a tárcavezető a javaslatok többségét nem támogatta, az ombudsman mielőbbi intézkedést kérve fenntartotta a jelentésében foglaltakat.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre