Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Hárommilliárd forintos beruházásból épül biogázüzem Tatabányán

2012.07.20.Csaknem egymilliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán egy biogázüzem megvalósítására a tatabányai önkormányzat, az AVE Tatabánya és az AVE Magyarország közös projekttársasága; a beruházáshoz az AVE kétmilliárd forinttal járul hozzá - hangzott el a napokban kezdődő építkezés helyszínén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Schmidt Csaba (Fidesz) tatabányai polgármester tájékoztatása szerint a város önkormányzata egy 49 ezer négyzetméteres területet apportál a projektbe, amelynek értéke 97 millió forint. Az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében megvalósuló beruházás a Tatabánya térségében keletkező mezőgazdasági, piaci és lakossági zöldhulladékból, valamint kommunális szennyvíziszapból állít majd elő magas metántartalmú biogázt, amelynek elégetésével villamos energia és hő keletkezik.

A hőt a település Gyémánt fürdőjének fűtésére használják fel, míg a villamosenergiát az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vásárolja meg. A technológiai folyamat végtermékeként keletkező szagtalan maradékanyag kiváló, istállótrágya minőségű tápanyagpótló.

Hartdégen Gergely a projektcég, az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a társaságban 39 százalékos tulajdonrészt jegyez az önkormányzat, 21 százalék az AVE Magyarország, 40 százalék az AVE Tatabánya részesedése.

A jövő júniusra felépülő üzem a legmodernebb technológiát alkalmazza, zárt rendszerben, oxigénmentes környezetben égeti el a fermentálható hulladékot, teljesen szagtalan, nem terheli a környezetet, és olyan hatékony, hogy ugyanennyi energia előállításához egyébként évi háromezer tonna fát kellene felhasználni. Húsz-harminc új munkahely keletkezik a beszállítói háttérrel együtt, és ami még különlegesség, hogy az országban ez lesz az első olyan biogázüzem, amelynek önkormányzat is tulajdonosa - nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre