Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

48 ezer vadlúd a tatai Öreg-tavon!

2011.12.16.Történelmi napokat él a tatai Öreg-tó! Pár nap leforgása alatt soha korábban még nem látott vadlúd mennyiség gyűlt össze a mintegy 220 hektárnyi tavon: közel 50 ezer vadlúd éjszakázik a nemzetközi egyezménnyel is védett élőhelyen. A mintegy 2500 récével, 4000 sirállyal és 8000 varjúval kiegészülve 65 ezer madár tartózkodik hazánk legrégebbi mesterséges halastaván.

A tatai Öreg-tó évszázadok óta az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak kiemelt jelentőségű éjszakázó- és pihenőhelye, azonban ilyen mértékű madártömegre a tatai Öreg-tó elmúlt harmincéves történetében nem volt példa. A természetvédelmi szakemberek szerint a jelenség oka elsősorban a táplálékforrásban keresendő: a rendkívül száraz ősz miatt a keleti országrészben gyakorlatilag nem, vagy alig találnak élelmet és vizet a vadludak, ezért koncentrálódnak az ország nyugati felére.

Az egyedülálló és különleges látvány apropóján szombaton a megyei természetvédők vadlúdlesre invitálják az érdeklődőket. December 17-én reggel 7 órától a madarak reggeli kirepülésében, délután 3 órától pedig a behúzásban gyönyörködhetünk.

forrás: greenfo

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre