Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Wildhorse: nem veszélyeztetné a vízbázisokat a mecseki uránbánya

2012.09.13.A Wildhorse Energy Hungary Kft. szerint nem veszélyeztetné a környék vízbázisait a mecseki uránbányászat újjáélesztése.

A Mecsek térségében uránkutatási jogokkal rendelkező ausztrál
érdekeltségű társaság szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a vízbázisok védelmét szigorú előírások biztosítják, és a Wildhorse igyekszik "a leghatékonyabb módon" megfelelni a környezetvédelmi kívánalmaknak.

"A Wildhorse a mecseki uránbányászat újraindításában rejlő lehetőségeket tanulmányozza, de már e felmérésében kiemelten kezeli a vízbázisokra vonatkozó hatásvizsgálatot. A vállalat biztosítani szeretné a helyi lakosságot arról, hogy messzemenően figyelembe veszi a hidrogeológiai-környezeti adottságokat, amelyek védelme kiemelkedő jelentőséggel bíró, elsődleges szempont" - írták.

Közölték, hogy cég megtalálta azokat a megfelelő bányászati módszereket, és megalkotta a létesítmény-változatokat, amelyek biztosítják a helyi vízbázisok további sértetlenségét. A cég garantálja, hogy a létesítményeinek kialakítása, és azok majdani üzemeltetése is a szigorú jogszabályokkal összhangban történne.

"Védett vízbázis területére felszíni létesítmény eleve nem kerülhet, míg másutt, ha a vizsgálatok azt szükségessé teszik, szigetelnék a létesítmények aljzatát, megakadályozva az esetleges károkozást. Az elzárás hatását megfigyelő kutakkal folyamatosan ellenőriznék" - jegyezték meg.

Hozzátették: a mélyműveléses bányászat mintegy ezer méterrel a felszín alatt, a felszíni kutak és víznyerők által nem érintett rétegekben zajlana. "Mivel az esetleges majdani vágatok és a felszín között több geológiai vízzáró réteg is található, a bányavíz és a felszín közelében levő vizek nem is lehetnek kapcsolatban egymással" - közölték.

A Wildhorse kitért rá, hogy tervezett terepi kutatómunkája jelenleg a pécsi Kismélyvölgy területére terjed ki. Az egyik korábbi fúrási ponton tervezett kutatófúrás a vízbázis határától több mint egy kilométerre van. "A kisebb, helyi jelentőségű, felszín közeli víztartókat a fúrás béléscsövezésével óvják meg. Ehhez megkapták a természetvédelmi engedélyt, és rendelkezésére áll a zöldhatóság előzetes környezeti vizsgálati eljárásban meghozott határozata is, miszerint a tevékenységnek nincs jelentős környezeti hatása, azaz ivóvízbázist sem érint" - hangsúlyozták.

A cég jelezte, hogy a következő lakossági tájékoztató kampányát szeptember 18-án, délután öt órakor tatja a pécsi Laterum Hotelben, ahol képviselői további információkat osztanak meg az érdeklődőkkel a tervezett uránprojekttel kapcsolatban.

A Mecsekben az 1950-es évek végétől 1997-ig folyt uránbányászat, a termelés gazdaságossági megfontolásokból állt le. A lelőhely készleteinek további hasznosítása az elmúlt évtized közepén vetődött fel.

A kormány az idén június végén döntött arról, hogy ez év végéig állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránércbányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit.

A Mecsekben és Pécs környékén a föld alatt 1000-1500 méteres mélységben 30 ezer tonnányi, kutatásokkal igazolt fémurán van, az ezt meghaladó, még nem kutatott készletet ugyanekkorára becsülik. A két évtizeden át tartó kitermelés közvetlenül félezer, közvetve pedig ennél is több embernek adhatna munkát.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre