Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Ombudsman: nincs előrelépés a környezetvédelmi célú ingatlan-nyilvántartás bejegyzésében

2012.10.01.Az ombudsman szerint bár a vonatkozó törvény előírja, 2010 óta nincs előrelépés a védett természeti területek, környezetvédelmi célú korlátozások és tilalmak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó Máté egy 2010-ben lefolytatott vizsgálata nyomán az idén hivatalból új vizsgálatot indított, hogy tisztázza, mi változott a védett természeti területek, környezetvédelmi célú korlátozások és tilalmak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének ügyében.

Mint írták, a vonatkozó előírás a környezetvédelem egyik alapelvének, a megelőzési kötelezettségnek az érvényesítését szolgálja. Az ombudsman álláspontja szerint az ingatlan-nyilvántartásban bárki által megismerhető feljegyzések egyrészt részét képezik az ingatlan-nyilvántartás közhitelességének és a jogbiztonságot szolgálják, másrészt a védettség alatt álló területek károsításának, a Natura 2000 védettség alatt álló élőhelyek és fajok veszélyeztetésének, a nagyvízi mederben vagy védőterületen történő építkezéseknek és más jogszerűtlen cselekményeknek a megelőzését segítik.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata megállapította, hogy az illetékes hatóságok nem tesznek eleget maradéktalanul a törvényi kötelezettségeiknek. Továbbra is elmaradások vannak: az előírt ingatlan-nyilvántartási feljegyzések nem fejeződtek be, a korábbiakhoz képest nem történt jelentős előrelépés az átvezetésekben, továbbá a feljegyzéseket elősegítő szabályozás, az állami feladatellátás feltételeinek a biztosítása területén sem történt érdemi változás.

Mindezek alapján az ombudsman megállapította, hogy a vizsgált környezetvédelmi jogintézményekkel kapcsolatos mulasztások sértik az egészséges környezethez való jog érvényesítését, az ingatlan-nyilvántartási bejegyzések elmaradása pedig a jogbiztonsággal ellentétes.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy kezdeményezze a környezetvédelmi hatósági szervek ingatlan-nyilvántartási feladatellátásával kapcsolatos törvényi kötelezettségek feltételeinek jogszabályi rögzítését.

forrás: MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre