Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Energiatakarékos látogatóközpontot avatnak a vácrátóti botanikus kertben

2012.10.06.A megújuló energiával való ésszerű gazdálkodás, illetve a környezettudatos gondolkodás áll a vácrátóti botanikus kert vasárnapi rendezvényeinek középpontjában. Felavatják a Karbonház névre keresztelt új látogatóközpontot, amelyben Túl nagy lábon élünk címmel állandó kiállítás nyílik.

Szenttornyay Andrea, a botanikus kertet üzemeltető Ökológiai Kutatóközpont projekt asszisztense az új látogatóközpontról elmondta, hogy a 400 négyzetméter hasznos alapterületű, alacsony energiaigényű, napelemrendszerrel ellátott épület 11 hónap alatt készült el. Tavasztól őszig – amikor a földszinten kialakított kiállítás nyitva tart – nagy hatásfokú hőcserélővel összekötött szellőztető rendszer biztosítja a benti friss levegőt, míg ősztől tavaszig a napenergia felhasználásával fűtik a passzívház-szisztéma szerint kivitelezett épületet.

A két részre osztható, 80 fő befogadására képes emeleti előadóterem egész évben nyitva áll a konferenciákra érkezők előtt – tette hozzá Szenttornyay Andrea, kiemelve: a tanácskozások idején szükséges fokozott szellőztetésről, illetve fűtésről külön rendszerek gondoskodnak. Az új látogatóközpont az Alpine Hungária Kft. kivitelezésében, a norvég alap által e célra nyújtott 174 millió forintos támogatásból készült el.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre