Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Ukrajna is csatlakozott a Regionális Környezetvédelmi Központ alapító okiratához

2012.11.09.Eduard Sztavickij ukrán környezetvédelmi minisztere látta el kézjegyével pénteken a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) alapító okiratát a REC szentendrei központjában.

A miniszter egyúttal aláírta a REC nemzetközi szervezetként való elismeréséről szóló egyezményt is, melynek letéteményese és kezdeményezője Magyarország; az ünnepélyes eseményre a szervezet éves közgyűlésének keretében került sor.

Eduard Sztavickij  beszédében hangsúlyozta: a csatlakozás mindkét fél számára lehetőséget teremt a regionális környezetvédelmi megoldások felgyorsítására. Különösen fontos ez a Viktor Janukovics ukrán elnök által bejelentett kezdeményezés fényében, amely 2013-at a Környezetvédelem éveként jelölte meg Ukrajnában - hangsúlyozta a miniszter.

A Regionális Környezetvédelmi Központ részéről Andrzej Kassenberg, az igazgatótanács elnöke köszöntötte a csatlakozást. A lépéssel Ukrajna jelezte, hogy mind regionális, mind globális szinten teljes körű partnere kíván lenni a környezetvédelmi folyamatoknak és megoldásoknak, és egyben megteremti a lehetőséget, hogy a REC irodát nyithasson Ukrajnában, ily módon támogatva az ország fenntartható fejlődéssel kapcsolatos erőfeszítéseit.

A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központot nemzetközi szervezetként elismerő egyezmény október 31-én lépett életbe, Albánia, Magyarország és Lettország már korábban ratifikálta a nemzetközi egyezményt, Bosznia-Hercegovina és Montenegró pedig már aláírta.

A REC létrehozását 1990-ben kezdeményezte az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, az Európai Bizottság, valamint Magyarország. A központ alapvetően a régióban zajló környezetvédelmi projektek támogatásával és finanszírozásával, a „zöld” civil társadalom erősítésével, fejlesztésével, szakemberképzéssel, a nemzetközi környezetvédelmi jog fejlesztésével és végrehajtásának erősítésével foglalkozik.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre