Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Szakértő: a környezetszennyezés jogszabályhiány következménye Kínában

2013.01.21.A megfelelő jogi szabályozás hiányának következménye a rendkívüli kínai környezetszennyezés, ami ellen évtizedekkel ezelőtt kellett volna tenni - nyilatkozta a South China Morning Postnak a kínai környezetvédelmi ügynökség korábbi vezetője.

Csü Kö-ping - aki az ország leghíresebb környezetvédelmi szakembere és 1970 óta kíséri figyelemmel a környezetvédelmi politika alakulását - a hongkongi lapnak úgy fogalmazott: Kínának harminc-negyven évvel ezelőtt volt esélye arra, hogy a környezet jelenleg tapasztalható méretű romlásának elejét vegye. A jogszabályoknál ugyanakkor mindig is fontosabb volt a döntéshozók érdeke az országban. Az előírások betartásának ellenőrzése így sosem működött igazán, megengedve az egyes kormányoknak, hogy a környezetvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyja.

Csü szerint az elmúlt negyven év környezetvédelmi törekvéseit nem lehet teljes mértékben elhibázottnak nevezni, ugyanakkor az ország vezetői korántsem tettek eleget a gazdasági növekedés környezeti korlátok között tartása és a környezetszennyezés elkerülése érdekében.

Több mint három évtized, a városiasodás és iparosodás által kiváltott növekvő mértékű ipari szennyezése során Kína súlyos "hitelállományt" halmozott fel a környezettel szemben, amelyet vissza kell majd fizetnie - fogalmazott Csü.

A szakember szerint az elmúlt harminc évben három súlyos környezetszennyezési hullám volt tapasztalható az országban. Az első 1984 körül kezdődött, mikor a vidéki mezőgazdasági üzemek kezdtek virágzásba. Ezt követte az 1990-es évek elején a Teng Hsziao-ping fejlesztési programja által beindult infrastrukturális és ipari projektek következtében elszaladó szennyezés. Tíz évvel ezelőtt pedig a Hu Csin-tao jelenlegi államfő hivatalba lépése után kezdődő energiaintenzív, nehézipari ágazatok terjeszkedése és fejlődése volt az utolsó löket ahhoz, hogy Kína a világ legnagyobb szennyezőjévé vált.

Csü hozzátette: a kormányzat cselekvése és a rendszer alapvető reformja nélkül nincs esély a változásra, a hatalom ugyanis még mindig a jogszabályok felett áll az országban.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre