Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Környezetszennyező vegyületek lebontására kezdődnek alapkutatások a Debreceni Egyetemen

2013.02.28.Elsősorban a gyógyszerek és maradványaik okozta környezetszennyezés ellen dolgoz ki módszereket a Debreceni Egyetem (DE) vezette konzorcium a következő két évben, összesen 900 millió forintból - jelentette be Fábián István rektor csütörtökön a projekt nyitórendezvényén.

Az egyetem és az MTA Atommagkutató Intézetének mintegy 120 kutatója, hallgatója és más munkatársa olyan kémiai, biológiai és fizikai alapkutatásokat fog folytatni, amelyekkel a környezetbe jutó szerves és szervetlen szennyeződések bonthatók le - közölte Joó Ferenc akadémikus, a program szakmai vezetője.

Hozzátette: a projekt során a vizsgált anyagokról új tudományos ismereteket és ehhez kapcsolódva új szabadalmakat kívánnak szerezni.

Az Envikut elnevezésű, 2015 áprilisában záruló kutatómunkát a DE Kémiai- és Biológiai Intézetei vezetik. Az érintett laboratóriumokban korábban is folytattak vizsgálatokat a katalitikus oxidáció és redukció, a fémionok komplexeinek vizsgálata és gyakorlati felhasználása, környezeti szennyezők toxicitásának megállapítása és a környezeti analitika terén - ismertette a szakmai hátteret Joó Ferenc.

A cél az, hogy a környezetre ártalmatlan módon bontsák le a szennyező anyagokat és a kidolgozott módszerek az iparban hasznosíthatók legyenek. A program keretében több vállalattal is együtt fognak működni a konzorciumi partnerek.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre