Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Ombudsman: a kármentesítési eljárások elhúzódása veszélyeztetheti az egészséget

2013.05.13.Az ombudsman a kormányhoz fordult az ipari tevékenység által szennyezett területek kármentesítésének elhúzódása miatt és az 1996-ban indított kármentesítési program finanszírozása érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó Máté ombudsman panaszbeadványok és sajtóhírek nyomán tekintette át az úgynevezett kármentesítési eljárások rendszerét. Ezek a korábbi ipari szennyezés semlegesítését célzó eljárások azért is érdemelnek figyelmet, mert a földfelszín alatt rejtve marad az ipari veszélyes hulladék, szennyezés és annak esetleges továbbterjedése - írták. Pedig a szennyezett területek kármentesítése és a felszín alatti vízbázisok védelme az állampolgárok nagyobb csoportját is érintheti: elsősorban az egészséges környezethez való jog érvényesülése a tét, ami viszont az egészséghez való jog feltétele - hangsúlyozták.

Bár Szabó Máté vizsgálati jelentésében megállapította, hogy egy kármentesítési eljárás hosszabb időt vesz igénybe, a panaszbeadványokhoz mellékelt dokumentumokból az derült ki, hogy a kifogásolt ügyekben évtizedeken át semmi sem történt. Az alapjogi biztos álláspontja szerint az indokolatlanul elhúzódó kármentesítési eljárások sérthetik az egészséges környezethez való jogot – emelték ki.

Az ombudsman megvizsgálta az 1996-ban létrehozott Országos Környezeti Kármentesítési Program helyzetét is. A program célja egyebek mellett az, hogy felszámolja a korábbi, környezeti károkat okozó ipari tevékenység következményeit. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évben a költségvetésben nem szerepelt a program működtetéséhez szükséges tétel, és ez késleltethette annak végrehajtását.

Mint írták, az alapjogi biztos mindezek miatt felhívta a kormányt, hogy a hatályos országgyűlési és kormányhatározatoknak megfelelően gondoskodjon a kármentesítési program finanszírozásáról.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201200813.pdf oldalon olvasható.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre