Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervek készítése az ENVIROINVEST Zrt-nél

2013.05.20.Az Enviroinvest Zrt. több közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervet is készített a 438/2012. (XII.29.) Korm. rendelet szerint.

Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv jogi és gyakorlati háttere

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hatályba lépésével a hulladékgazdálkodás rendszere, a hulladékgazdálkodással foglalkozó szervezetek kötelezettségei jelentősen megváltozott. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékokkal végzett hulladékgazdálkodási tevékenység esetén a szolgáltatónak a törvény 78. §-a alapján legalább 3 évente közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervet kell készítenie. A közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv szükséges tartalmi elemeiről a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 438/2012. (XII.29.) Korm.rendelet tesz előírásokat. A jogszabályban foglalt tartalmi követelmények elég általánosak és a hatóság részéről sem kiforrott még az álláspont, milyen mélységű,  részletességű tervet várnak a közszolgáltatóktól. Új fogalomként jelenik meg a jogszabályban az újrahasználati központ., mint hulladékgazdálkodási rendszer elem 

A közszolgáltatók egy részének a közszolgáltatások körébe tartozó hulladékkal végzett tevékenysége egyátalán nem olyan komplex, hogy a hulladékgazdálkodási terv tatalmi követelményeinek az könnyen megfeleltethető legyen, egyes szakvállalatok például csak begyűjtést és szállítást végeznek, a hulladék kezelését, ártalmatlanítását már egy másik szervezet végzi megfelelő infrastruktúra és feljogosítások birtokában. Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv készítése ugyanakkor ilyen esetekben is kötelezettség.

 

Sikeres közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv készítés

A jogszabályváltozást követően az Enviroinvest Zrt-t több közszolgáltató is megkereste és megbízta közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervének elkészítésével. Az elmúlt hónapokban sikerrel készítettük el többek között a VETIKOM Nonprofit Kft. és a REMONDIS Tisza Kft. közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervét megbízóink legnagyobb megelégedésére.

 

Az Enviroinvest Zrt. által végzett hulladékgazdálkodási feladatokról a referencia listát honlapunkon megtalálja.

« vissza a környezetvédelmi hírekre