Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Az árvíz is téma volt az uniós környezetvédelmi miniszterek luxembourgi tanácskozásán

2013.06.18.Az elmúlt hetekben Németországban, Csehországban és Magyarországon levonult hatalmas árvíz is téma volt az uniós országok környezetvédelmi minisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásán.

A megbeszélésen Magyarországot Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára képviselte. Hozzászólásában elmondta, hogy a Duna magyarországi szakaszán a vízügytörténet legnagyobb regisztrált árvize ellen kellett védekezni. A magyar vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek, valamint a védekezésben résztvevő nagy számú hivatásos és önkéntes megfeszített munkájának köszönhetően összességében sikerült a megerősített védművek között tartani a hatalmas víztömeget, a károk és a védekezés költségei azonban így is jelentősek voltak.

Rácz András felhívta a figyelmet: az előrejelzések szerint nem jobbak a kilátások a következő évekre sem, így közös európai érdek, hogy a "vízügyi szélsőségek" kérdését uniós szinten is megfelelő módon, megfelelő pénzügyi eszközökkel megtámogatva kezeljék a tagállamok.

A vitában számos tagállam szolidaritásáról biztosította az árvízzel sújtott uniós országokat. Az Európai Bizottság részéről Connie Hedegaard, a klímaváltozással összefüggő kérdésekben illetékes biztos hangsúlyozta: ezek a rendkívüli időjárási események az uniós adaptációs stratégia fontosságára világítanak rá. Az EU-biztos kiemelte, hogy a következő többéves pénzügyi időszakban fontos pénzügyi források állnak majd rendelkezésre az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra.

A magyar fél a tárca közlése szerint üdvözölte, hogy a tanácskozásról kiadott közös következtetésekben megfelelő figyelmet kapott az uniós adaptációs stratégiával közös csomagban közzétett zöld könyv is, amely a természeti, illetve az ember okozta katasztrófákkal kapcsolatos.

Magyarország szerint a természeti és ipari katasztrófákra való felkészülés egyik sarokköve a megfelelő biztosítási eszközök rendszerének kidolgozása.

Jeleztük, hogy szükség van egy olyan eszközre uniós szinten, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé, valamint tiszteletben tartja a szennyező fizet elvet" - közölte a vidékfejlesztési tárca.

Az árvizekhez is kapcsolódik az a nagyszabású nemzetközi vízügyi konferencia, amelyet Magyarország ez év októberében rendez meg. A Budapesti Víz Világtalálkozón az árvizek és az aszály globális és regionális kérdéseivel is foglalkozni fognak.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre