Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Túllépte a tájékoztatási küszöbértéket az ózon koncentrációja Nyíregyházán

2013.06.19.Túllépte a levegő ózonkoncentrációja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket szerdán Nyíregyházán - közölte az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.

Parillák Gabriella elmondta: a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a szabolcsi megyeszékhelyen az ózon légköri koncentrációjának egyórás átlagértéke egymást követő három órában túllépte a köbméterenkénti 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket.

A Széna téri mérőállomás szerda délben 202,2, délután egy órakor 194,8, két órakor pedig 182,8 mikrogrammos értékeket mért, és még délután négy órakor is a tájékoztatási küszöbérték feletti adatotrögzítettek.

A talajhoz közeli ózon a nyári szmog egyik fő komponense, amely a napsugárzás és a magas hőmérséklet hatására nitrogén-oxidokból és illékony szennyező anyagokból fotokémiai reakciók termékeként keletkező úgynevezett másodlagos szennyező. Az ózon elsősorban a kötőhártyát, az orr és a felső légutak nyálkahártyáját izgatja. E egyes betegségekben szenvedőknél, illetve az intenzív mozgást végző gyermekeknél és felnőtteknél is enyhe tüneteket okozhat. Erősíti az idült légzőszervi betegségek és az asztma tüneteit, köhögést,nehézlégzést idézhet elő.

A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő időjárás-változás csak a hét végére várható, így addig valószínűleg továbbra is magas lesz Nyíregyházán az UV sugárzás és az ózon légköri koncentrációja a déli és kora délutáni órákban - közölte a felügyelőség. Az önkormányzat és a felügyelőség ezért azt ajánlja mindenkinek, hogy a személygépjárművek használata helyett inkább gyalogoljon, utazzon tömegközlekedéssel, kerékpárral.

A légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek a déli,kora délutáni órákban inkább ne tartózkodjanak a szabadban, a lakások szellőztetését pedig a késő esti, éjjeli vagy a kora reggeli órákban végezzék - tájékoztatott a felügyelőség.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapja szerint a levegő ózonkoncentrációja Nyíregyháza mellett Debrecenben és több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is a kifogásolt kategóriában van.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre