Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A madárvédelem gyakorlati tudnivalóit összegzi egy új kiadvány

2013.11.18.A mindennapi madár- és környezetvédelmi munkában nyújt segítséget a Madárbarátok könyve című új kiadvány.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárbarát kert programjához kapcsolódó kötet 15 fejezetet és 83 alfejezetet, 428 színes fotót és 80 madárhatározó grafikát tartalmaz - olvasható az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

A 2002-ben indult Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény, amelynek segítségével az emberek alapvetően tudnak hozzájárulni a veszélyeztetett madárállományok védelméhez.

"Országszerte már több mint 5000 óvoda és iskola, panellakás, kert és munkahely csatlakozott a programhoz, ezért vált szükségessé egy olyan természetvédelmi tartalommal, ugyanakkor ismeretterjesztő stílusban megírt madárvédelmi kézikönyv összeállítása, amely a laikusok számára is vonzóvá és megvalósíthatóvá teszi a települési madárvédelmet" - emeli ki az egyesület.

A kiadványban külön fejezetekben kaptak helyet az egyre fogyatkozó fecskék és a fehér gólya védelmét segítő megoldások, az emberek és madarak közti "konfliktushelyzetekről" pedig olyan alfejezetek szólnak, mint az autókat, ablakokat, embereket támadó madarak, az ablaknak ütközés, a sérült és elárvult madarak mentése, a falrongáló harkályok, a szúnyogirtás madarakra gyakorolt hatása, a településre költöző varjúfélék, vagy a madárirtó macskák is.

Az MME által "a legteljesebb lakossági madárvédelmi kiadványnak" nevezett kézikönyv digitális kiterjesztéssel is rendelkezik: az MME YouTube-csatornáján látható csaknem háromszáz ismeretterjesztő videofelvétel a különböző eszközök és módszerek alkalmazásához nyújt mozgóképes segítséget.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre