Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Kaposváron bemutatták a balatoni kutatások eddigi eredményeit

2013.11.22.A Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) XI. Vándorgyűlésén, Kaposváron mutatták be pénteken annak az uniós projektnek az eddigi eredményeit, amelyben természettudományi, társadalomtudományi és folyamatmérnöki kutatócsoportok közösen vizsgálják a Balaton vízminőségét, természetvédelmét és környezetgazdálkodását.

Az unió által mintegy 400 millió forinttal támogatott, 2015 január végéig tartó, a Kaposvári Egyetemen zajló balatoni kutatóprogramban eddig egyebek közt felmérték a Balaton környéki tájértékeket, vizsgálták a térségben élők és vállalkozók környezettudatosságát, valamint a közeli halastavak környezeti hatásait.

A Kaposvári Egyetem Balaton Kutatóintézete 2011. december 1-jén alakult. A kutatóintézeten belül, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetével együttműködve 2012. október 1-én indult "Az emberi tevékenység környezeti hatása, valamint az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusok komplex vizsgálata egy sekélyvizű tóhoz tartozó érzékeny földrajzi terület példáján" című projekt. Ebben konzorciumi partner a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja. A célja a Balaton térségének kutatása alapján olyan általánosított modell kidolgozása, amely alkalmazható más, hasonló természeti és társadalmi-gazdasági-kulturális adottságokkal rendelkező területek tanulmányozására és fenntartható környezeti menedzselésére is.

A Kaposvári Egyetemen tartott MRTT Vándorgyűlés tudományos vitaülésein a Balaton Kutatóintézet tíz munkatársa tartott előadásokat az eddigi kutatási eredményekről. Egyebek közt vizsgálták a Balatonnal közvetett összeköttetésben lévő halastavak környezeti hatásait. Ennek során megállapították, hogy a halastavakról a tenyészidőszakban elfolyó és a halastavak lecsapolásakor kibocsátott víz számottevő környezeti terhelést nem okoz, viszont a halastavak lecsapolása során elfolyó vízzel a környezetvédelmi határértékeket meghaladó szerves anyag távozik.

A Balaton környéki, parti és távolabbi települések értékeinek felmérése során több mint 160 olyan objektumot - egyebek között síremlékeket, templomokat - jegyeztek fel, amelyek egyedi tájértékeknek minősülnek. A környezettudatosságot 500 fős lakossági és 100 fős kis- és középvállalkozókkal készített közvetlen megkérdezéssel mérték. A kérdőívek elemzéséből egyértelműen kitűnt, a közösségi értékhez kötődő lakosok környezettudatosabbak. Az adatokat, illetve az eredményeket olyan informatikai módszerekkel dolgozták fel, amelyek a jövőben számítógépes szimuláción alapuló döntés-támogatást tesznek lehetővé nemcsak a Balaton térségében, hanem bármely más hasonló adottságú, érzékenységű természeti területen is.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre