Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Barna zsezséket gyűrűztek meg a nyíregyházi Szelkó-tónál

2013.11.19.Magyarországon ritka, barna zsezse madarakat gyűrűztek meg a nyíregyházi Szelkó-tónál, amelyek Észak-Európából jöttek telelni a nyírségi vizes területre.

Petrilla Enikő, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntese kedden az MTI-nek elmondta: november 12-étől tartottak egyhetes madárgyűrűző tábort a tó körül, és 13 faj szárnyasait jelölték meg.

A múlt szombaton, amikor nyílt napot tartottak, két barna zsezsét is befogtak, így a madárgyűrűzésben közreműködő önkéntesek mellett több mint harminc érdeklődő is közelről megszemlélhette a ritka szárnyasokat.

Zsezsét nyolc éve láttak utoljára Magyarországon. A pintyfélék családjába tartozó kismadár főként Izland, Grönland, a Brit-szegetek területén él Európában, Magyarországra telelni jön. A Szelkó-tónál megjelölt 11-15 centiméter hosszú, 9-16 grammos barna zsezse korábban alfajnak számított, de ma már önálló fajnak fogadják el az európai madarászok. A homlokán vörös foltos madár nyírfaterméssel és rovarokkal táplálkozik. Legutóbb a nyírségi tónál 9-10 éve láttak zsezsét.

Európa legkisebb madarát, egy tüzes és négy sárgafejű királykát is meggyűrűzhettek a nyíregyházi tábor önkéntesei. A 9 centiméter hosszú, mindössze 4-7 gramm súlyú szárnyasok közül a tüzes fejű királykának fekete szem- és fehér szemöldöksávja van, fejtetője pedig narancssárga. Sárgafejű társának háta olajzöld, alsó teste szürke, feje pedig sárga, vagy narancssárga csíkos. Észak-Európában a fenyőerdők lakója tavasztól őszig.

Süvöltő ugyancsak került a madárfogó hálóba. A 15 centiméter hosszú, 25 grammos madárfajta hímje alsó részén rózsaszínű, fartöve fehér, feje fekete, háta kékeszöld, míg a tojó tollazata fakóbb.

Petrilla Enikő elmondta: az enyhe őszi időjárás miatt még nem igazán indult meg a telelő madarak vonulása a Szelkó-tóhoz, illetve a Magyarországon élők sem húzódtak még be a vizes terület védettséget, eleséget adó fái, bokrai közé. Tavaly ilyenkor sokkal népesebb volt az állomány. Most például még csak egy fenyőrigót találtak, valamint kék- és széncinkéből, illetve fekete rigóból is kevesebbet, harminc körülit gyűrűztek meg. Tavaly ez a szám száz felett volt.

Visszatérő madarakat viszont találtak, így két-két vörösbegyet, ökörszemet, szajkót és öt fekete rigót is, ami arra utal, hogy a nyíregyházi Szelkó-tó kedvelt helye a szárnyasoknak.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre