Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A következő uniós költségvetési ciklusban komoly kárelhárítási programok indulhatnak

2013.11.13.A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára lát esélyt arra, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban komoly kárelhárítási programok induljanak Magyarországon.

A 2014-2020 közötti időszakban az ország rendelkezésére álló több mint 7 ezer milliárd forintból akár 350 milliárd forintot is lehetne erre a célra fordítani, ami munkahelyeket is teremtene az országban - mondta Illés Zoltán Berettyóújfaluban, a volt szovjet katonai bázis területén befejeződött kármentesítés zárórendezvényén.

Illés Zoltán szerint ugyanakkor meg kell találni a fejlesztési lehetőségeket is. Kifejtette: azt kell elérni, hogy "a költségvetésben legyen egy külön sor, amelyben szerepel a Natura 2000-es területek felülvizsgálatára egymilliárd forint".

A környezetügyért felelős államtitkár szerint az országban 124 ezer helyrajzi számot kell átnézni, hol lehet új helyrajzi számmal "lehatárolást megcsinálni" a Natura 2000-es területeknél, s ezeken aztán fejlesztést megvalósítani. Korábban ugyanis a közös helyrajzi számok miatt olyan területek is bekerültek a Natura 2000-es területek közé, amelyek nem védett területek - jegyezte meg Illés Zoltán.

Muraközi István, Berettyóújfalu fideszes polgármestere a projektzárón elmondta: az önkormányzat 344 millió forint 100 százalékos támogatást nyert az egykori szovjet katonai objektum területén elhelyezett föld alatti tartályok okozta víz- és talajszennyezés felszámolására.

A munkák során 46,5 ezer köbméter földet és 17,6 ezer köbméter talajvizet tisztítottak meg a térségben - tette hozzá a polgármester.

A projekt legfontosabb célja a terület növény- és állatvilágának, a természeti környezetnek a helyreállítása volt a 42-es út mellett elterülő 4 hektáros területen. A térséget 4 éven keresztül monitorozzák 10 talajvíz-figyelő kúttal, voltaképpen akkor ér véget a teljes kárelhárítási program - tette hozzá a polgármester.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre