Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Ma kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

2013.10.08.2012 júniusában a Rió+20 ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia is megerősítette a víz horizontális jelentőségét a fenntartható fejlődésben. A tanácskozáson a magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezette, aki üdvözlő beszédében bejelentette, hogy Magyarország 2013-ban világkonferenciát rendez a víz és szanitáció témakörében.

A világtalálkozó célja, hogy áttekintse a Rió+20 folyamat vízzel kapcsolatos konkrét célkitűzéseinek meghatározására irányuló, az ENSZ keretében és azon kívül folyó munka eredményeit.

A Víz Világtalálkozó megnyitójára az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon is Budapestre érkezik. A vízzel és szanitációval kapcsolatos fenntartható fejlődési cél kidolgozásához az érintett nemzetközi szervezetek vezetői mellett az ENSZ tagállamok vízügyért illetve környezetvédelemért felelős minisztereit is meghívták. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kétoldalú találkozón fogadja többek között Mongólia, Dánia, India, Törökország, Indonézia, Tunézia, Koszovó, Katar, Georgia és Albánia minisztereit, valamint Moldova, Japán, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Vietnám és Brazília magas szintű képviselőit. Találkozót szerveznek még az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság főtitkárával, a Globális Környezet-védelmi Alap (GEF) vezérigazgató-helyettesével, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkárával valamint az ENSZ Környezetvédelmi Program és a Világbank vezetőivel, továbbá a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vezetőjével is.

A konferencián a nemzeti delegációk mellett párhuzamos fórumokon kapnak lehetőséget a tudományos, a civil, az ifjúsági, az üzleti és a filantróp szervezetek a már említett fontos témakörök megvitatására.

A Vidékfejlesztési Minisztérium borkóstolással egybekötött fogadáson mutatja be gasztronómiai hagyományait a világtalálkozó résztvevőinek.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

« vissza a környezetvédelmi hírekre