Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

NFM: nő a zöld közbeszerzések aránya Magyarországon

2014.02.13.Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a 10 százalékot - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A tárca közleménye szerint Jánosi Andrea, az NFM közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) fenntartható közbeszerzés aktualitásairól szóló csütörtöki budapesti konferenciáján egyebek mellett arról is beszélt, hogy az új irányelvek miatt fordulóponthoz érkezett a közbeszerzés, a tagállamoknak két évük van arra, hogy az uniós előírásokat saját jogszabályaikba átültessék.

A zöld közbeszerzések 10 százalékos arányával Magyarország a középmezőnybe tartozik Európában, de a kormány azon dolgozik, hogy minél jobb helyet érjen el az ország ebben a rangsorban. Az uniós elvárás a zöld közbeszerzések terén ötven százalék, ez a cél, amelyet a jövőben lépésről lépésre kell elérni - ismertette az NFM.

A konferencián nyolc országból tizennégy, az energiahatékony közbeszerzést népszerűsítő nemzetközi EFFECT projekt megvalósításában közreműködő partner vett részt.

Magyarországon az ajánlattevői oldal felmérése, képzése, a zöld közbeszerzés elősegítésére megfogalmazott operatív terv kidolgozása az MKIK feladata volt. Az ajánlatkérők számára az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség állított össze egy, a zöld beszerzések elterjedését segítő kézikönyvet.

A fórum célja az volt, hogy a magyar és külföldi előadók a projekteredmények és jó gyakorlatok bemutatásával átfogó képet nyújtsanak a fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi helyzetéről - közölte a minisztérium.

A rendezvényen ismertetett Budapest Taxi projekt keretében beszerzett autóknak köszönhetően Budapest lett a világon az ötödik olyan nagyváros, ahol környezetbarát flottájú taxitársaság működik - olvasható a fejlesztési tárca közleményében.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre