Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Több mint hatmilliárd forintból kármentesítik a berhidai ipari parkot

2014.02.25.Több mint hatmilliárd forintból kármentesítik a veszélyes anyagoktól Berhida határát - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a környezetvédelmi szakemberek felmérését követően megszületett kármentesítési terv nyomán az idén év elején megkezdődött az elhagyott hulladékok kitermelése, elszállítása, illetve egy komplex, a talaj megtisztítását is szolgáló talajvíztisztító rendszer kiépítése.

A Peremartoni Ipari Park területén található Peremartoni Vegyipari Vállalat korábbi tevékenysége során a nagy mennyiségben felhalmozott és nem megfelelően tárolt hulladék az évtizedek során elszennyezte a felszín alatti közeget. Az érintett területen elhagyott, illetve deponált veszélyes és nem veszélyes, folyékony és szilárd hulladék található, ez nemcsak a gyár területén fellelhető talajvizet szennyezte, hanem évtizedek múlva veszélyeztetné az ivóvízbázist is - tájékoztatott a vagyonkezelő.

Hozzátették: a ipari park területén végzett környezetvédelmi célú felmérést követően az illetékes hatóság (Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) elrendelte a műszaki beavatkozási terv elkészítését és benyújtását engedélyeztetésre.

A szükséges kármentesítéshez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 6,4 milliárd forintot nyert uniós forrásból.

Tájékoztatásuk szerint a kármentesítés során a deponált, elhagyott hulladékok kitermelése és elszállítása után a hulladékkal szennyezett földtani közeg eltávolítása következik, végül a szennyezett talajvíz tisztítása zárja a jelentős beruházást. A tervek szerint a műszaki beavatkozási munkálatok 2015 májusában lezárulnak, a végleges víztisztítás 2020-ig tart.

A projekt eredményeként megszűnik a Várpalota-Berhida-Pétfürdő kistérség karszt vízbázisát veszélyeztető szennyezés, az ipari park alkalmassá válik barnamezős beruházásokra, bővíthető lesz a területe, így lehetőséget teremt új munkahelyek, vállalkozások létrehozására, ezáltal is növelve a kistérség versenyképességét.

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre