Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Tízezrek tiltakoztak New Yorkban a klímaváltozás ellen (Új: rekordot állíthatott fel a megmozdulás)

2014.09.22.Több tízezren vonultak fel vasárnap New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapja alkalmából.

A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében, mi több, a maga nemében talán ez volt minden idők legnagyobb ilyen megmozdulása. A Manhattan központján mintegy három és fél kilométer hosszan, a Népi Klímamenet keretében felvonuló, 310 ezresnek mondott tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester,Al Gore volt amerikai alelnök, Jane Goodall főemlős-kutató, Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.

A ENSZ-ben kedden kezdődik majd csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A világszervezet által megrendezendő csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.

A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint 166 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

De Blasio polgármester a hét végén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át.

"A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és azegész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség" – mondta de Blasio.

Hasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak. A vasárnapi New York-i megmozduláson senkit sem vettek őrizetbe.

 

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre