Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Vizsgálatot kezdeményez az Illatos úti környezetkárosítás miatt a jövő nemzedékek szószólója

2015.04.22.A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által okozott súlyos kockázatok miatt a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást.

Szabó Marcel a Föld Napja alkalmából szerdán kiadott közleményében egyebek között kitért arra is, hogy a szabálytalanul tárolt veszélyes ipari hulladékok ezer tonnái évtizedek óta szennyezik a talajt, a felszíni és felszín alatti vízkészleteket és a levegőt. Esetenként értékes védett területek tőszomszédságában, mint a balmazújváros-lászlóházai hulladéktároló, vagy sűrűn lakott térségben, mint a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye esetében.

A jövő nemzedékek védelmének alaptörvényben előírt kötelezettsége alapján minden érintett - gazdasági, kormányzati, hatósági - szereplőnek a mainál sokkal markánsabban kell szembesülnie felelősségével, és mindent meg kell tennie e környezeti adósságteher folyamatos csökkentése és újabb környezeti károk kialakulásának megelőzése érdekében - hívta fel a figyelmet Szabó Marcel.

Az Együtt április 10-én közölte, hogy feljelentést tett környezetkárosítás miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Budapesti Vegyiművek (BVM) veszélyes hulladékainak ügyében. Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője azt mondta az MTI-nek, hogy bár az Illatos úti üzem működése hét éve leállt, azóta is veszélyes hulladékok szivárognak a talajba, a levegőbe, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyagok is maradtak a területen.

 

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre