Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Befejeződött a berhidai ipari park kármentesítése

2015.08.12.Befejeződött a berhidai ipari park kármentesítése - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. környezetvédelmi menedzsere szerdán a Veszprém megyei városban tartott sajtótájékoztatón.

Szegő Zsuzsanna elmondta, hogy a  kármentesítést - amellyel az évekkel ezelőtt itt működő vegyipari vállalat által okozott szennyezést számolják fel - mintegy 6,5 milliárd forint európai uniós támogatással végezték el.

A beruházás elsődleges célja a helyi vízbázis védelme volt. Közel két év alatt, 2013 októberétől idén augusztusig 2400 teherautónyi - mintegy 60 ezer tonna - hulladékot és szennyezett földet termeltek ki a területről, és szállítottak el kezelésre. Ezen felül 18 ezer köbméter hulladékot a kármentesítés helyszínén helyeztek el szigetelt depóniában - ismertette.

Hozzátette, hogy a speciális, úgynevezett bitumen-izolációs rétegrendszerű, 3500 négyzetméter alapterületű depónia olyan magas színvonalú, több rétegű műszaki védelemmel ellátott létesítmény, amelyet Magyarországon először alkalmaztak a kármentesítés gyakorlatában.

Szegő Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a projekt során kiépítettek egy komplex talajvíztisztító-rendszert is. Ennek része egy közel négy kilométeres talajvíz-kitermelő drénhálózat, egy fiziko-kémiai és biológiai kezelést végző tisztítórendszer, egy három kilométeres visszaszikkasztó drénrendszer, illetve a szennyezett vizet szállító két, és a tisztított vizet szállító három kilométeres nyomócső rendszer.

Hozzáfűzte, hogy a vízkezelő rendszer egyéves próbaüzeme is megtörtént. A tisztítórendszer működése a tervek szerint 2020-ig tart, a kármentesítés eredményét folyamatos talajvizsgálatokkal és 25 monitoring kúttal ellenőrzik.

Berhida független polgármestere, Pergő Margit kiváló lehetőségnek nevezte azt, hogy a beruházás által az iparterületen jelentős területek váltak alkalmassá barnamezős beruházásokra, új munkahelyek teremtésére. Mint mondta, ennek érdekében folyamatban van a rendezési terv módosítása a településen.

A berhidai Peremartoni Ipari Park területén korábban működött Peremartoni Vegyipari Vállalat jelentős mennyiségben halmozott fel nem megfelelően tárolt hulladékot, amely az évtizedek során elszennyezte a talajt és a talajvizet. A projekt eredményeként megszűnik a Várpalota-Berhida-Pétfürdő kistérség karsztvízbázisát veszélyeztető szennyezés.

 

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre