Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Biztonságosan hasadnak a paksi atomok

2012.01.06.A paksi atomerőmű átment a stresszteszten – közölte Fichtinger Gyula megbízott főigazgató-helyettes. A paksi atomerőmű biztonságos, semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség – állapította meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Nemzeti Jelentésben, amelyet az atomerőműben zajlott célzott biztonsági jelentésről az Európai Bizottságnak megküldött.

A főigazgató-helyettes  a hivatal mai sajtótájékoztatóján azt mondta, a biztonság szintje mindig növelhető, találtak is olyan lehetőségeket, amelyek a paksi atomerőmű esetében előrelépést jelentenek, de azonnali beavatkozásra nincs szükség. A jelentést az Európai Bizottság szervezésében – hasonlóan a többi atomerőműével – nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik, az eredmény áprilisra várható.

A hivatal vezetői beszámoltak arról, hogy megkezdték az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási kérelmének értékelését. Azt kellett igazolni, hogy az elmúlt négyéves programot, amely alapján felkészültek az üzemidő-hosszabbításra, sikerült befejezni, és megfelelő eredményeket hozott, illetve igazolni kellett, hogy van még húsz évnyi tartalék ebben a létesítményben. Ugyanakkor vannak még teendők. Bizonyos feladatok erre az időpontra nem készültek el, ezeket 2012-ben ígérete szerint pótolni fogja az erőmű. Ezek a feladatok – köztük például berendezések minősítése, kifáradási és élettartam-számítások, alkatrészek cseréje – szerepelnek az atomerőmű idei ütemtervében. Ezek elvégezhető, befejezhető munkák, de a követelmények nem teljesülése esetén, vagy ha valamilyen hiányosságot, elégtelenséget talál a hivatal, lehetőség van arra, hogy feltételekkel, vagy korlátozással adja meg az engedélyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további üzemeltetésére.

A paksi atomerőmű 1-es reaktora 1982-ben kezdte meg az áramtermelést. A tervezett, harmincéves üzemidő megtoldását újabb húsz évvel 2001-ben határozták el. 2006-ban megszerezte a Paksi Atomerőmű Zrt. a környezetvédelmi engedélyt, majd elkészítette és benyújtotta a hatóságnak a négyéves előkészítő programot. Az OAH vezető-helyettese tájékoztatása szerint ez kiterjedt az állapotfelmérésére, az öregítő hatások felmérésére, az öregedési folyamatok kezelésére. A hatóság nyomon követte az atomerőmű üzemidő hosszabbítási programját. A Paksi Atomerőmű Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően a tervezett üzemidő lejárta előtt egy évvel, 2011. decemberében benyújtotta az 1-es blokk tervezett időn túli üzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 2012-ig kell értékelnie a több ezer oldalt kitevő engedélykérelmet és a hiánypótlás keretében megszülető kiegészítő információkat.

forrás: MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre