Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Befejeződött a volt lőrinci cementgyár területének azbesztmentesítése

2015.09.28.Befejeződött a Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítése - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t.

Közlésük szerint a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya szeptember 21-én tartott helyszíni munkavédelmi ellenőrzése során megállapították, hogy az egykori cementgyár bontásából hátrahagyott azbeszttartalmú veszélyes hulladékot a feladattal megbízott vállalkozó határidőre elszállította.

A közleményben hangsúlyozzák: az ártalmas hatásokkal járó környezet-egészségügyi helyzet megszűnt, ám a munkaterületet még egy hónapig őrzik, s ez alatt folyamatosan üzemeltetik a monitoringrendszert, mérik a levegő azbesztrost-koncentrációját.

A területről összesen 25,5 ezer tonna - csaknem 19 ezer köbméternyi - azbeszttartalmú törmeléket szállítottak el szigorú biztonsági előírások mellett a minősített lerakóhelyekre. Az azbesztmentesítést május 4-én kezdték meg, a munkálatok a Heves Megyei Kormányhivatal szakmai felügyelte mellett zajlottak.

Az azbesztmentesítésre, illetve az utómunkálatokra a kormány 1,3 milliárd forintot különített el - írták.

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere korábban arról beszélt, hogy a cementgyárban 1971-től 2005-ig készültek azbeszttartalmú termékek. A közegészségügyi hatóságok megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, közülük tizennégyen meghaltak a betegségben.

 

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre