Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Módosítják a hulladékról szóló törvényt

2015.11.15.Módosítják a hulladékról szóló törvényt, mivel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területén az Európai Unió által előírt hasznosítási kötelezettségek teljesítése érdekében el kell különíteni az önkormányzati és az állami hatásköröket.

Az ezt tartalmazó törvénymódosító javaslat - amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jegyez - felkerült az Országgyűlés honlapjára. A törvényjavaslat leszögezi: a hatáskörök elkülönítése alapján az önkormányzatok továbbra is rendelkeznek az önkormányzati törvény alapján meghatározott hatáskörrel, valamint az állami feladatokat is meghatározza a törvényjavaslat. Így a hulladékról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy az állami feladatok ellátására az állam céget alapítson. Ezen keresztül biztosítható az Európai Unió által meghatározott kötelezettségek teljesítése

A javaslat szerint állami hulladékgazdálkodási feladat meghatározni a hulladékgazdálkodás országos céljait; a hulladékgazdálkodás fejlesztésének irányait; továbbá ellátni az önkormányzatok közötti és a regionális koordinációt. Emellett állami feladat még a hulladékgazdálkodás országos szintű céljainak és fejlesztési irányainak teljesülése érdekében ellátni az infrastrukturális erőforrások optimális elosztását, használatát. Kezelni kell továbbá az államnak az önkéntesen rábízott vagyont; be kell szedni a közszolgáltatási díjat és kifizetni a közszolgáltatóknak a szolgáltatási díjat; valamint kezelni kell a közszolgáltatás keretében keletkező kintlévőségeket is.

Annak érdekében, hogy az önkormányzati, valamint az állami hatáskört szét lehessen választani, a módosító javaslat bevezeti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás, valamint a önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat fogalmát. Lehetővé válik továbbá, hogy a teendőket koordináló szervezet a hozzá rendelt feladatokhoz szükséges adatokat, információkat megkapja és kezelhesse.

Jelzi a javaslat: az állami feladatok megfelelő ellátása és ezek megfelelő érvényesítése érdekében Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv megalkotása szükséges. Ebben meg kell határozni a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos céljait. Emellett a törvénymódosító javaslat felhatalmazást ad a koordináló szervezetnek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjak beszedésére - olvasható az Országgyűlés honlapján.

 

Forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre