Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Felvásárolja az állam a zsebszerződéssel érintett földeket

2012.01.13.A kormány 450 millió forintot csoportosított át az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy felvásároljon mintegy 500 hektárnyi, feltehetően "zsebszerződéssel" érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet - jelentette ki Őriszentpéteren Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Törvény rendelkezik arról, hogy 2015 végéig a védett és védelemre tervezett természeti területeket állami tulajdonba kell venni. A kormányzat eltökélt abban, hogy védje és gyarapítsa az állami termőföld vagyont, és megakadályozza a vélhetően jogellenes külföldi földhasználatot, tulajdonszerzést - hangoztatta a miniszter aki az Őrségi Nemzeti Parkban a Magyar Tarka Információs Nap elnevezésű szakmai rendezvényen vett részt. Magyarország páratlanul gazdag természeti kincsekben, melyek megóvásában, a velük való fenntartható gazdálkodásban kiemelt szerepe van a nemzeti parkoknak - hangoztatta Fazekas Sándor. "Éppen ezért a következő hónapokban végiglátogatom valamennyi nemzeti parkunkat, hogy népszerűsítsem őket, felhívjam a figyelmet különleges szerepükre" - mondta.

Ennek az országos körútnak az első állomása az őriszentpéteri, amely szerencsés módon egybe esett azzal, hogy eleget tudott tenni a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének meghívásának is - tette hozzá.

Az Őrségi Nemzeti Parkban jelenleg több mint 300 magyar tarka fajtájú szarvasmarhát tartanak, amelyekkel 250 hektáros területen legeltetnek, ezzel a hagyományos módszerrel tartva karban a réteket. A nemzeti park egy programjaként őrségi gazdákhoz helyeznek ki államilag támogatva magyar tarka szarvasmarhát, hogy ezzel is segítsék természetvédelmi szempontból is fontos legeltető állattartás ismételt elterjedését.

Magyarország szarvasmarha állománya az elmúlt években folyamatosan csökkent, egy 2011 június elsejei felmérés szerint már csak 687 ezer szarvasmarhát, ezen belül 321 ezer tehenet tartottak az országban. Az állomány nagysága az elmúlt 10 évben 15 százalékkal csökkent, a tehenek száma pedig mindössze négyötöde a 10 évvel ezelőtti állománynak. A magyar tarka adja a hazai állomány felét, és mind hústermelésben, mind tejtermelésben felveszi a versenyt a külföldi fajtákkal.

A miniszter beszédében többször is hangsúlyozta, a helyi termékek népszerűsítésének és piacra juttatásának fontosságát. Ilyen helyi kézműves termékek az Őrségben a fazekasok termékei. Ennek jegyében Fazekas Sándor adta át csütörtökön az Őrségi Nemzeti Park által meghirdetett pályázat díját, melynek alapján 21 pályázó közül hatan ajánlhatják ezután portékájukat a nemzeti park emblémáját feltüntetve, kifejezetten őrségi nemzeti parki helyi termékként.

forrás: greenfo/MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre