Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Ösztönözni fogják a szelektív gyűjtést

2012.01.18.Az idén mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésre a lakossági szelektív hulladék gyűjtésére és újrahasznosítására, ez mintegy 80 ezer tonna hulladék begyűjtésére elegendő, a jövőben ezt a mennyiséget növelni kívánják – közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: a szelektív gyűjtés arányának növelése érdekében országos megállapodást kötnek a közszolgáltatókkal a lakossági szelektívhulladék-gyűjtésről, emellett pedig bevezetik a tonnánkénti 20 eurós, mintegy 6000 forintos lerakási díjat, hogy a gyűjtést a lakosság körében ösztönözzék.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője hozzátette, hogy a jövőben szeretnék elérni a 60 százalékot meghaladó szelektívhulladék-gyűjtési arányt a lakosságnál, ám ez csak távoli cél lehet, mert jelenleg ez az arány a csomagolóanyagokat tekintve is csupán mintegy 10 százalék. A szelektív gyűjtést a termékdíjból származó bevételekből finanszírozzák, az idén a várhatóan 60 milliárd forint körüli bevételből 15 milliárdot fordítanak erre a célra. Jövőre a termékdíjbevétel a tervek szerint 85 milliárd forintra nő, amiből 30 milliárd forintot szánnak a szelektív gyűjtésre.

A sajtótájékoztatót követően az OHÜ ügyvezetője öt közszolgáltató céggel írt alá megállapodást a szaktárcánál. A megállapodásban részt vevő cégek az FKF Zrt. (Budapest), a Biokom Kft. (Pécs), az A.K.S.D. Kft. (Debrecen), továbbá a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. (Nyíregyháza), valamint az AVE Miskolc Kft. (Miskolc). Az említett cégeken kívül még több mint száz közszolgáltatóval szeretnének szerződést kötni ezen a területen.

Vámosi Oszkár az MTI kérdésére válaszolva elmondta: Magyarországon évente mintegy 4-4,5 millió tonna hulladék keletkezik, ebből a lakossági hulladék 2,5 millió tonnát tesz ki. A lakossági hulladékmennyiségből 860 ezer tonna a csomagolási hulladék, amelyből szelektíven mintegy 80 ezer tonnát szeretnének begyűjteni az idén. Hozzátette: ez a mennyiség mintegy 20-25 százalékkal több, mint tavaly és tavalyelőtt volt.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre