Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Valóságos kincsestár segíti a klímakutatókat

2012.01.21.A klímakutatók számára valóságos kincsestár válik azzal elérhetővé, hogy a francia meteorológiai intézet, a Météo France digitalizálja történelmi feljegyzéseit: azok között olyan is akad, amely a 18. század végétől, 1797-től rögzíti az időjárás alakulását.

A programot a BNP Paribas Bank alapítványa hárommillió euróval támogatja. A 6300 dossziét jelenleg a Párizs közelében, Fontainebleau-ban található archívumban őrzik. Két kilométer hosszúságban sorakoznak a polcokon, de az épületet azbesztveszély miatt 2005-ben lezárták. Mint azt Philippe Dandin, a Météo France klimatológiai igazgatója elmondta a Le Figaró című francia lapnak, az archívum anyagának legnagyobb része az 1850-től 1960-ig terjedő időszakra vonatkozik, a legelső meteorológiai térképek III. Napóleon császár idejéből származnak – ő rendelte el ugyanis először egy országos meteorológiai szolgálat létrehozását.

Az előzményt több tengeri katasztrófa jelentette. A krími háború idején, 1854-ben egy heves tengeri vihar következtében a francia–brit flotta hajói közül 38 elpusztult. Mint azt Sylvie Clech, a fontainebleau-i archívum igazgatója felelevenítette, a hadügyminiszter ekkor azt mondta a császárnak, hogy ha számítani lehetett volna a viharra, biztonságba tudták volna helyezni a hajókat. Két hónappal később egy újabb hajótörés a korzikai Bonifacio közelében 700 ember életét követelte: ezt követően határozta el az uralkodó az első országos francia meteorológiai szolgálat haladéktalan megszervezését. Azóta gyűjtik hivatalosan is az időjárási adatokat, de az archívumban elhelyeztek korábbi feljegyzéseket is.

A legrégebbi rendszeres krónikát egy falusi orvos készítette, aki arra volt kíváncsi, hogy miként függnek össze pácienseinek betegségei a helyi időjárással. Tizennégy megsárgult füzet tartalmazza a dél-franciaországi Tarn megyében lévő Soreze falu doktorának, Jean-Adrien Clos-nak 1797 és 1841 között tett észrevételeit, amelyek megörökítették a szélirányt, a levegő minőségét, a viharok gyakoriságát. Az orvos több száz kis térképen tüntette fel, hogy az égbolton hol mutatkoztak felhők egy adott napon.

A januárban bejelentett, de már 2010 nyarán indult munka során nemcsak az anyaországra, hanem a volt francia gyarmatokra vonatkozó feljegyzéseket is feldolgozzák. A szakértők lapról lapra digitalizálják az addig a bezárt raktárban porosodó dossziékat, amelyeket a korábbi tárolóhelyről 1970-ben szállítottak át Fontainebleau-ba. A digitalizálási program illetékesei elmondták, hogy jelenleg az országos meteorológiai szolgálat létrejötte óta rögzített megfigyeléseknek még a 20 százaléka sem hozzáférhető..„Tudtuk, hogy ott tárolják az adatokat, de nem lehetett pontosan tudni, hogy mit is tartalmaznak” – közölte Clech.

Az archívum digitalizálásával lehetővé válik az elmúlt másfél évszázad különböző természeti katasztrófáinak, az áradásoknak, a viharoknak és a hőhullámoknak a tanulmányozása is, különös tekintettel a klímaváltozással járó hasonló jelenségekre. „Ahhoz, hogy tudjuk, merre haladunk, javítanunk kell a múltra vonatkozó diagnózisunkat” – hangsúlyozta Dandin. A nagyközönség számára 2013-tól lesznek digitálisan is elérhetők a francia meteorológiai archívum addig feldolgozott dossziéi.

forrás: greenfo/MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre