Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

A tervezett bővítést érintő adatok kiadására kötelezte a bíróság az atomerőművet

2012.01.20.Szekszárdi Városi Bíróság az erőmű bővítésének előkészítésére vonatkozó közérdekű adatok kiadására kötelezte a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt.-t – mondta Csullag Józsefné szóvivő pénteken az MTI-nek. Az adatkérelmi pert az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kezdeményezte.

Energiaklub keresetében 17 pontban kérte a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát, majd ezt 12 pontra módosította. A szóvivő tájékoztatása szerint a Teller projekt keretében készült megvalósíthatósági tanulmány, típusválasztást megalapozó jelentés, több céggel, intézménnyel kötött szerződés és költségelszámolás kiadására köteles az atomerőmű.

A bíróság január 18-án szóban kihirdetett ítéletét a polgári rendtartás szerinti határidőre írásba foglalják - tette hozzá. Az alperes, paksi atomerőműnek 15 napon belül kell kiadnia a dokumentumokat, az ítélet nem jogerős, a PA Zrt. 15 napon belül fellebbezhet a Szekszárdi Törvényszékhez.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2009-ben kérte először a Paksi Atomerőmű Zrt.-t a tervezett atomerőmű bővítését megalapozó dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. Paks nemleges válasza után adatkérelmi per indult, amelynek végeztével a Tolna Megyei Bíróság arra kötelezte az atomerőművet, hogy a projekt keretében kötött szerződéseket hozza nyilvánosságra. Ezek után Energiaklub újabb tanulmányokat kért, de – miután ezeket csak részben kapta meg - ismét a bírósághoz fordult. - Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 2-3 ezer milliárd forintos költségre is rúghat, a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie, érvelt az Energiaklub.

Mittler István az erőmű kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta: a Paksi Atomerőmű Zrt. jogkövető magatartást folytat, és a jogerős bírósági döntésben foglaltaknak eleget tesz.

forrás: greenfo/MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre