Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Lendületben az olasz napenergia-felhasználás

2012.01.25.Az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte Németországot - jelentette az EPIA (European Photovoltaic Industry Association). A két ország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.

Olaszország tavaly 9 gigawatt (GW) napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, 2010-ben pedig 2,3 gigawattnyit. Az üzembe helyezett kapacitás nagy része a 2010-es bővítéseként jött létre - írja a jelentés, utalva arra az olasz törvényre, ami 2011 közepéig még lehetővé tette az állami támogatások igénybevételét a már megkezdett áramtermelő kapacitás bővítő beruházásokhoz.

Németország tavaly 7,5 GW napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, 27 százalékát a 2011-es globális kapacitás növekedésnek. Olaszország és Németország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek. Kína tavaly 2 GW napelemes áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, és ezzel 7 százalékát adta a globális kapacitásnövekedésnek.

Tavaly 27,7 gigawattal nőtt a globális napelemes áramtermelő kapacitás, szemben a 2010-ben üzembe helyezett 16,6 gigawattal. Tavaly Európa adta a globális kapacitás növekedés 75 százalékát. A globális áramtermelési kapacitás rangsorban a napenergia a víz- és a szélenergia után a harmadik legjelentősebb megújuló energiaforrássá lépett elő. A napenergiás áramtermelési kapacitás bővülése globális szinten közel 70 százalék volt tavaly, a legnagyobb az összes megújítható energiaforrás közül - állapítja meg a jelentés. A világon üzembe helyezett napelemes áramtermelő kapacitás egy év alatt 80 milliárd kilowattóra elektromos áramot tud termelni, ami 20 millió háztartás éves elektromos áram igényének kielégítéséhez elegendő.

forrás: MTI

« vissza a környezetvédelmi hírekre